02/11/13 13:38
(http://www.klassa.bg/)

Всички държавни институции проверяват ЕРП-тата

Всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в понеделник пред БТВ. Сред тях са Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.
"Всички подадени сигнали при нас и при Държавната комисия по енергийно и водно регулиране - тези сигнали ние ще изпратим държавна институция - българския Институт по метеорология, да направи проверка на електромерите", допълни Добрев.
Той обясни подробно как и по какви пътища постъпва електроенергията във всеки един дом и кои компоненти по “трасето” се калкулират в крайната сметка за ток.
"Годишно в електромрежата се правят и стотици ремонти. Важно е да уточним - говорихме за преноса и разпределението, но е важно да кажем, че от 1 юни м.г. има два нови реда във фактурите за ток - добавката за зелена енергия и невъзстановяемите разходи - около 13-14% вдига това цената на крайната сметка. И нека отбележа, че от 2011 г. ние нямаме нито един сключен договор за зелена енергия", поясни министърът.
Натрупаха се редица събития, които причиниха по-високите сметки за ток за декември 2012 г. Отчетеният период е много по-дълъг, около 38-40 дни. Затова се плаща за декември плюс част от януари, с тази сметка ние плащаме една трета повече, отколкото е трябвало да платим. Така обясни пред Би Ти Ви в понеделник увеличените декемврийски сметки на тока министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той не знае каква е неговата сметка за ток, защото му я взимат директно от заплатата и не е обърнал внимание.
"И други години се е случвало, но е било с 3-4 дни по-дълъг този период, а сега е повече... Тъй като броят на почивните дни сега е 8", обясни Делян Добрев.
Добрев припомни, че цената на енергията е скочила с 14% от юли 2012 г.
В заключение министърът каза, че регулаторът определя всички цени на монополиста. "Всички разходи, които плащаме на електроразпределителните дружества, са определени от преди 4 години. Всеки битов абонат трябва да има възможност да избере друг доставчик, а не ЕРП-та", заяви Делян Добрев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване