02/11/13 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Индия: 36 загинали при блъсканицата в Утар Прадеш

До 36 достигна броят на загиналите при блъсканицата в неделя на гара, в близост до най-големия религиозен фестивал в света.
На празника Кумб Мела в северния град Алахабад се събират милиони хора, за да се потопят в свещените за хиндуистите води на реката Ганг.
Здравните власти в града официално потвърдиха, че 36 души са загинали на място или по-късно от раните си до час след инцидента, съобщиха агенция Прес тръст ъф Индия и местните телевизии, цитирани от АФП.
В неделя вечерта на гарата в град Алахабад /щата Утар-Прадеш/ и около нея се струпали повече от 200 хиляди поклонници за празника Кумб Мела.
Причина за инцидента при който има и множество ранени е станало счупването на парапета на пешеходен надлез. Според вестник Таймс ъф Индия /Times of India/ опитите на полицията да въведат ред с помощта на палките бил в основата на паниката, обхванала хората.

Поклонници, водени от свещеници, голи и покрити с пепел влизат в бурните ледени води на свещената река при най-големият религиозен фестивал в света, който се провежда на всеки 12 години в Алахабад.

Върхът на посещаемост ще бъде постигнат на 15 февруари, определен за "най-щастлив" ден от астролозите. Тогава участниците ще бъдат над 20 милиона души.

През 2001 година общо 100 милиона индуси посетиха предишния фестивал в Алахабад.

По време на празниците през предишни години неведнъж са ставали подобни инциденти с десетки жертви и затова властите взимат специални мерки за засилване на безопасността на милионните тълпи.






















Прес тръст ъф Индия
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване