02/11/13 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Комисията за борба с корупцията продаде сигнал срещу трима прокурори

Парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта е подала сигнал срещу прокурорите Георги Тафров, Христо Граматиков и Стойчо Ненков. Това каза председателят на комисията Яне Янев след среща с главния прокурор на Републиката Сотир Цацаров.
Янев уточни, че над тези прокурори е имало натиск. Освен това има данни за подкупи. Става въпрос за трайна енергийна корупционна схема 2004-2007 г., но комисията е продължила да прави проверки и за годините след това. Схемата е била по време на четирима енергийни министри, посочи Яне Янев.
„Изложихме аргументите си пред главния прокурор на България, в това число и по отношение на спазване на принципа за случайно разпределение на делата. Считаме, че този принцип не е спазен, и трябва да се направи проверка, за да се установят фактите и обстоятелствата в сигнала, който внесохме, обясни Янев.
„Има фрапиращи неща, когато Борис Велчев е бил в процедура за избор на конституционен съдии, изглежда е имало много големи безобразия. Делото, което внесохме, е 35 тома, а експертизата е 700 – 800 страници и - забележете - само за 4 дни Стойчо Ненков е прекратил досъдебното производство, а Христо Граматиков за 7 – 8 дни. Това е за енергийната мафия и за тези 90 милиона, с които е ощетена държавата. Става въпрос за трайна корупционна схема за износ на енергия от 2004 – 2007 година, като се вижда, че в този период НЕК е предоставил правото си на швейцарската ирма EFT-AG да търгува с електроенергия, която е миксирана – от АЕЦ „Козлодуй”, от ТЕЦ-овете, зелена енергия и е продавана на по-ниски цени. Тази фирма е получавала 8 милиарда мегават часа за този период, на цени между 30% и 70% по-евтини от това, което консумират потребителите на електроенергия”, каза още Янев
Заради тези факти Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта поиска възобновяване на дело за износ на енергия в особено големи размери.
В сигнала ни до главния прокурор, става въпрос за прекратено досъдебно производство за износ на енергия, което е сложено във фризера на Прокуратурата, за да може да мине давностният срок, всичко да бъде потулено, и енергийната мафия пак да е в бяло. Искаме  главният прокурор да възобнови делото, обясни Яне Янев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване