02/11/13 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Папата изненадващо се оттегля на 28 февруари


Папа Бенедикт XVI се оттегля на 28 февруари. Това съобщиха АНСА и АФП, позовавайки се на информация от Ватикана. Причината е физическото състояние на главата на Римокатолическата църква. Папа Бенедикт XVI е роден на 16 април 1927 г. Той бе избран за духовен водач на католиците по света на 19 април 2005 г.
По-късно стана ясно, че папата лично е обявил оттеглянето си на латински по време на церемонията по канонизиране на мъчениците от Отранто. „Мълния на ясно небе“, така кардинал Анджело Содано коментира решението на Светия отец да напусне понтификата.
Папата е обяснил, че му е тежко да изпълнява длъжността и дълго е обмислял решението си , но го е взел за доброто на църквата. Той е посочил за мотив „напреднала възраст“.Думите са били посрещнати с мълчание от присъстващите кардинали.
Папата е обявил, че мястото му става вакантно от 20 00 ч. на 28 февруари.
АФП отбелязва, че последният път, в който папа се оттегля от престола, а не го напуска поради смърт, е през 1415 г. и това е Грегорий XII.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване