02/11/13 10:24
(http://www.klassa.bg/)

Според германски експерти „Хизбулла” трябва да бъде включена в терористичния списък на ЕС

До момента Германия не допускаше ливанската шиитска групировка „Хизбулла” да бъде включена в списъка на ЕС с терористични организации. Според водещи германски външнополитически експерти това може да се промени. България скоро може да предостави законово основани доказателства, пише германският вестник „Ди Велт”.
Различни са причините за това „Хизбулла” да е извън „черния списък” на ЕС - от това, че е част от ливанското правителство и е легитимна политическа сила, до възможно дестабилизиране на ситуацията в Ливан на фона на гражданската война в Сирия, както и заради възможни атаки за отмъщение на територията на ЕС.
Германският канцлер Ангела Меркел бе ясна, че ако има доказателства за това, че „Хизбулла” стои зад атаката в България през миналата година, ще има последствия.
„Ако обвиненията срещу „Хизбулла” се окажат верни, то това ще бъде ясен знак за ЕС да обяви групировката за терористична организация”, казва председателят на комисията по външни отношения на Бундестага Рупрехт Поленц
„Трябва да бъдем истинска демокрация. Ако може да се докаже, че „Хизбулла” и нейното ръководство активно планират и извършват терористични атаки, то тогава групировката трябва да бъде в списъка с терористични организации”, посочва експертът по външнополитическите въпроси на Свободната демократическа партия Райнер Стинер. Той не вижда никакви пречки в това, че „Хизбулла” е политическа сила в Ливан.


















„Ди Велт”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване