02/12/13 22:36
(http://www.klassa.bg/)

В Софийската опера:: спектакли на "Вертер" с българо-италиански състав

На 21 и 22 февруари и на 30 и 31 март Софийската опера и балет представя операта „Вертер” от Жул Масне. След представленията, публиката ще може да се запознае лично с певците и да получи автографи от тях на сцената на операта.

„Вертер” се играе за първи път на българска сцена на 7 декември, 2012 година. В създаването на операта участват солистите и оркестъра на първия ни оперен театър. Нов български университет, Фонд Райна Кабаиванска и Френския културен институт също вземат участие в раждането на спектакъла. Сред певците са възпитаниците на Райна Кабаиванска Алдо Капуто, Вероника Симеони и Елиза Мафи. Диригент е Джузепе Сабатини.

Алдо Капуто - тенор

Завършва оперно пеене в Консерваторията на Бари при баритона Луиджи де Корато. По-късно се записва в университета в Лече, където задълбочава своята музикална подготовка. Дебютира в „Севилския бръснар“ на Росини през 2001 г. в театъра в Лече. Успехът му в ролята на Граф Алмавива го отвежда в едни най-големите оперни театри в Милано (Ла Скала), Рим, Неапол, Кливланд, Лисабон, Ла Коруня и много други. Капуто участва в редица други опери на Росини – „Пепеляшка“, „Пътуване в Реймс“, „Брачната полица“. Играе със забележителен успех и в оперите на Белини „Сомнамбула“ и „Капулети и Монтеки“, в „Любовен елексир“, „Дон Паскуале“, „Дъщерята на полка“ и „Рита“ на Доницети. В последните години репертоара му се разширява с произведения на Нино Рота, Пучини, Верди, Майербер, Стравински, както и с произведения като Стабат Матер и Малка тържествена меса на Росини, Коронационна меса от Моцарт, Месия от Хендел. Работи с диригенти като Мацола, Мариоти, Кампанела, Босман и режисьорите Понел, Мадзонис, Кривели, Скандела.


Вероника Симеони- мецосопран


Вероника Симеони е родена в Рим, където завършва класически изследвания, а по-късно оперно пеене в Консерваторията на Адриа. Усъвършенства се под ръководството на Райна Кабаиванска в майсторските й класове в Академия Киджана, Нов български университет и в Института „Веки-Тонели" в Модена. Симеони печели много престижни международни конкурси, включително „Павароти" в Модена (първа награда), „Виоти" във Верчели (първа награда и наградата на публиката), „Вердиеви гласове" в Бусето (трета и втора награда в различни издания ), „Алесандро Бели"в Сполето. През 2004 г. и 2006 г. печели стипендията на Фонд „Райна Кабаиванска" в НБУ.
Кариерата й започва през 2005 г. с дебют в „Оберто Граф ди Сан Бонифачо" на Верди в Япония с оперния театър на Сполето. Следват дебютите й в „Трубадур" в Сполето, „Триптиха" на Пучини в копродукция на театрите в Модена, Пиаченца и Ферара, и Шарлота във „Вертер" на Масне в Месина. През 2008 г. дебютира в Миланската Скала в „Стабат Матер” от Росини. Следват забележителни участия в Реквием на Верди в Санкт Петербург, „Дом Себастиен" на Доницети в Нюрнберг, Девета Симфония на Бетовен в Овиедо и Рим, „Троянци" на Берлиоз във Валенсия, „Набуко" в Театро Масимо в Палермо, „Кармен" в Мексико Сити, „Мадам Бътерфлай" в Арена ди Верона. През 2011 дебютира в „Аида" в Хилдесхайм, в „Норма" в Сасари, а през декември участва с голям успех в „Трубадур" в Театро Ла Фениче във Венеция. Тази година дебютира в ролята на Жулиета в „Хофманови разкази", отново в Миланската скала.
Работи с диригенти като Рикардо Шайи, Лорен Маазел, Валери Гергиев, Юри Темирканов и режисьорите Роберт Карсен, Джорджо Пресбъргър и Серена Синигалиа.

Елиза Мафи- сопран


Елиза Мафи завършва Консерваторията „Джузепе Верди" в Милано като в същото време получава магистърска степен по чужди езици и литератури в университета в същия град. Участва в майсторски класове на Райна Кабаиванска в Сардзана и в Нов български университет в София. Финалист е в няколко конкурса, последният от които „Нови гласове за операта" в Павия 2011 г. като печели стипендията за млади музиканти на Вагнеровата асоциация. През 2008 г. е финалист на конкурса RomeFestival и е поканена за дебют в ролята на Памина във „Вълшебната флейта" от Моцарт. Същата година печели и награда в конкурса „Флавиано Лабо".
Дебютира в ролята на Серпина в „Слугинята - господарка" на Перголези, а по-късно като Папагена във „Вълшебната флейта" и Церлина в „ Дон Жуан" от Моцарт в различни италиански театри - във Верчели, Милано, Варезе. Забележителни са нейните дебюти и в ролята на Адина в „Любовен еликсир" на Доницети, Мюзета в „Бохеми" на Пучини. През 2010 г. дебютира в „Електра" от Щраус в Болцано, Ферара, Модена и Пиаченца, а по-късно като Норина в „Дон Паскуале" на Доницети в Милано, Валенсиен във „Веселата вдовица" на Лехар. Наскоро дебютира в ролята на Джилда в "Риголето" в няколко италиански града - Ла Специя, Милано, Аркоре. Елиза Мафи представя многобройни песенни рецитали в цяла Италия с най-престижните инструментални ансамбли. През септември 2012 г. участва в Галаконцерта на Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ с оркестъра на Софийската национална опера.
Работи с диригенти като Клаудио Ваданини, Густав Кун, Франческо Атарди, Роберто Джанола и режисьорите Манфред Швайгкофлер и Алесио Пицек.

Джузепе Сабатини - диригент


След първоначални изяви като изпълнител на контрабас Джузепе Сабатини се посвещава на изучаването на пеенето, което го довежда до изпълнения в най-прочутите оперни театри и най-големите световни концертни зали: от Ла Скала в Милано до Метрополитън в Ню Йорк, от Сънтори Хол в Токио, до Карнеги Хол в Ню Йорк.
В сътрудничество с диригенти като Бартолети, Бонинг, Кампанела, Шайи, Чун, Дейвис, Де Бургос, Делман, Гати, Гавадзени, Ливайн, Мета, Мути, Нагано, Озава, Папано, Пласон и с най-престижните оркестри в света – от Лондонския симфоничен оркестър до Нюйоркската Филхармония, от Симфоничния оркестър на Токио до Дрезденската Щатскапела, от Виенската филхармония до Чикагския симфоничен оркестър, от Бостънския симфоничен оркестър до Берлинската Филхармония – той достига положение на абсолютна привилегия в световното оперно пеене през последните десетилетия, особено по отношение на италианския и френския теноров репертоар, и получава редица награди и отличия, включително "Бьорлинг" (1987), "Карузо" и "Лаури Волпи" (1990), "Премио Абиати" (1991) и "Скипа д'оро" (1996), "Opera Award 1999" (наградата на италианската критика за най-добър тенор на годината), "Пертиле" (2003), "Наградата на критиката" в Япония (2005), "Златен Пентаграм" (2008), "Франческо Таманьо" (2010) и "ISO d'oro" в Грац през април, 2011 г.
През 2003 г. е назначен за камерзенгер на Виенската Щатсопера. Той участва в постановката на операта на Салиери "L'Europa riconosciuta", с която на 7 декември 2004 г. е открит възстановеният Театро Ла Скала в Милано под диригентството на Маестро Мути.

През последните години към кариерата си на тенор добавя и професията на диригент.

Обучава се по контрапункт и композиция при Лучано Пелози и се изявява с успех на концерти с камерния оркестър на филхармонията в Киото, Римската симфониета, оркестъра на фестивала „Пучини” в Торе дел Лаго, оркестъра на област Емилия Романя „Тосканини” в Парма, филхармониите на Познан, Загреб и Грац, оркестъра на Държавния Ермитаж, оркестрите на Болшой театър в Москва и Teatro Sao Pedro в Сао Пауло (Бразилия), Руския национален оркестър в Москва, Токийския симфоничен оркестър.

През ноември 2009 г. дебютира като оперен диригент с „Бохеми” от Пучини в театър „Вентидио Басо” в Асколи Пичено.

Под негово диригентство на сцената са излизали известни имена в оперния свят като Берганца, Касола, Чедолинс, Д’Интино, Дворски, Експер, Гулегина, Мартон, Нучи, Образцова, Пратико, Ричарели, Скандиуци и редица други.
Занимава се и с активна преподавателска дейност чрез майсторски класове в най-известни световни музикални академии и училища („Аслико” в Милано, Оперната школа на Театро Комунале в Болоня, Академия „Чиджана” в Сиена, Академия „Елена Образцова” в Санкт Петербург), консерватории („Санта Чечилия” в Рим, „Джузепе Верди” в Милано, „А. Касела” в Акила), университети (SUNY Fredonia) и др.
От 2010 година насам преподава пеене в „Санта Чечилия” в Рим и е главен преподавател по техника и интерпретация в Академията към „Сънтори хол” в Токио.

Журирал е на някои от най-значимите певчески конкурси в света, като:
"Отавио Зино" в Рим, ноември 2011 (председател на журито)
"Мария Калас" в Сао Пауло, април 2011 (председател на журито)
"Умберто Джордано" във Фоджа, декември 2010 (председател на журито)
"Феручо Талиавини" в Грац, април 2012
"Елена Образцова" в Санкт Петербург, септември 2011
"Спирос Аргирис" в Сарцана, юни 2009-2010-2011
За операта "Вертер"
Действащи лица:

ВЕРТЕР(тенор)

Алдо Капуто- 21.02
Георги Султанов - 22.02


АЛБЕР(баритон)

Атанас Младенов


СЪДИЯТА (бас)

Димитър Станчев

ШМИД (тенор)

Красимир Динев

ЙОХАН (баритон или бас)

Кръстан Кръстанов-21.02

БРЮЛМАН
Александър Георгиев 22.02
Красимир Кожухаров

ШАРЛОТ (мецосопран)

Вероника Симеони – 22.02.
Олга Михайлова-Динова -21.02.

Цвета Сарамбелиева

СОФИ (сопран)

Елиза Мафи
Милена Гюрова


КЕТХЕН

Антониа Иванова


ШЕСТ ДЕЦА
Фриц, Макс, Ханс, Карл, Гретел, Клара
от Детски хор "Пим-Пам" с ръководител
Борис Карадимчев

Граждани, музиканти, детски хор и др.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване