02/12/13 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Опасения от провал след силния старт на пазарите в САЩ

Асошиейтед прес


Моделът изглежда по странен начин познат. Фондовият пазар в САЩ достига исторически високо равнище в началото на годината, след което пада по гръб.

Миналата година тревогите около Гърция и американската икономика станаха причина за допринесоха за спирането на възходящата тенденция от юни. Предходната година причините бяха земетресението и вълните цунами в Япония, наред с политическите борби във Вашингтон.

Тази година фондовият пазар направи най-добрия си старт от 1997 година. Така че какво може да развали доброто настроение този път?

Водещите кандидати са двама от миналогодишните виновници: Европа и Вашингтон. Голямата разлика обаче е, че икономиката на САЩ, корпоративна Америка и Европа са в по-добра форма, твърдят инвеститори. Едно евентуално падане тази година не би трябвало да е толкова лошо.

“Въпреки че ни писна да слушаме за опасностите, тяхното пренебрегване не бе умен ход през последните няколко години”, казва Дан Грийнхаус, главен световен стратег на брокерската къща BTIG.

Историята никога не се повтаря по един и същи начин, но хората, които работят с цифри, съзират модели. Миналата година големите корпоративни печалби и устойчивият растеж на американската икономика повишиха индекса Standard & Poor’s (S&P) с 8% до средата на февруари. По-малко от три месеца по-късно опасенията, че Гърция ще се откаже от еврото, заедно с изненадващо слабите данни за заетостта в САЩ, върнаха по-широкообхватния индекс на изходни позиции.

През 2011 г. S&P се покачи колебливо в началото на годината и достигна най-високото си ниво през май с увеличение от 9%. До август всичко наваксано бе загубено. Така се повтори развитието от предишната и от по-предишната година.

“Странно е как в началото на годината всички са екзалтирани и след това до средата “всичко е ужасно”, отбелязва Грийнхаус.

През последната седмица проблемите на Европа завладяха отново вниманието на инвеститорите. В Испания обвиненият в корупция подложиха премиера Мариано Рахой на натиск да подаде оставка. В Италия проучванията на общественото мнение показват силна подкрепа за бившия премиер Силвио Берлускони на предстоящите по-късно този месец парламентарни избори. Затъналият в скандали Берлускони призовава за данъчни отстъпки за милиарди евро и за амнистия за италианците, които не си плащат данъците.

И двете развития засилват безпокойството дали Испания и Италия ще са в състояние да се справят с проблемите на затруднените си банки и с дълговете си. В резултат лихвите по испанските и италианските държавни облигации се повишиха през последните дни.

Вредите обаче няма да са толкова големи, колкото през предходните години. Лихвените проценти по облигациите на Испания и Италия остават далеч под равнищата от миналата година благодарение на обещанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) да застане зад най-тежко засегнатите страни и да защитава еврото. През юли доходността на италианските държавни облигации с падеж след 10 години достигна пик от 7,5%. В петък, след като пълзеше нагоре през цялата седмица, тя бе на равнище от 4,5%.

Европейската дългова криза вече не е свързана с инвестиционните банки на Уолстрийт. Ако се върнем в октомври 2011 година, опасенията, че Гърция няма да успее да получи нова спасителна помощ от международните кредитори, станаха причина акциите на Goldman Sachs да се сринат до 84,27 долара. Днес те струват 151,11 долара.

Джефри Клайнтоп, главният пазарен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване