02/12/13 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Прогнозират рекордно евтини ипотечни кредити

Възможно е лихвите по ипотечните кредити да паднат още през 2013 г., макар че в края на миналата година достигнаха ниските си стойности от преди кризата. Това коментира изпълнителният директор на „Кредит център“ Тихомир Тошев. Той посочи, че според него през следващите месеци ще се наблюдава намаление на лихвите по ипотечните кредити с още 0.25-0.5 процентни пункта (пр.п.), така че към края на годината те ще бъдат в рамките на 5.75%-6.5%. По този начин годишният процент на разходите (ГПР), включващ освен лихвите и такси и комисионни, при някои новоотпуснати кредити може да падне дори под 7% (към декември беше средно 8%) - което би било рекордно ниска стойност при този вид заеми, заяви Тошев.

Той прогнозира, че на фона на материалното положение на хората в страната, ръстът на жилищните заеми през тази година няма да е висок – няколко процента, но пък за 2012 г. той е само около 1%. Кредитният експерт уточни, че посочените много евтини ипотечни заеми по всяка вероятност ще получат само по-платежоспособните кредитополучатели, т.е. тези с месечен доход над 1500 лева, с добро образование и работа и без просрочени заеми.

Възможно е също така някои банки да предоговорят на по-ниски лихви част от отпуснатите преди няколко години жилищни кредити, или да предоставят благоприятни условия за рефинансиране на заеми.

През 2012 г. средният размер на изтеглените ипотечни кредити е бил около 30 000 евро, а средната месечна вноска – 400-600 лв. и през тази година не се очакват съществени промени на тези параметри. Ще се запази също така и сравнително високият дял на собствено финансиране на покупката на имот – около 50-60%, макар че банките са склонни да отпускат на платежоспособни клиенти средства и за по-голям дял финансиране.

Като тенденция, започнала през миналата година и продължаваща и през тази експертът открои появата и нарастването на броя на новоотпуснатите жилищни заеми с фиксирана лихва. Характерно е и увеличението на кредитите договорени в лева, които в края на 2012 г. надминаха тези в евро.

Според проучване на „Кредит център“, през 2012 г. около 6% от хората със заеми от банки са били „силно затруднени“ с изплащането им, но пък през 2011 г. тези хора са били 9%. Очакванията са през тази година заемололучателите с просрочени задължения да са под 6%.

Въпреки че т.нар. „бързи кредити“, отпускани от нефинансови институции, са много скъпи, и техният обем ще расте, каза още Тихомир Тошев. Причината е невъзможността на част от хората да си плащат дори някои ежедневни разходи и сметки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване