02/12/13 00:22
(http://e-vestnik.bg/)

Хизбула е в отбрана след обвиненията за атентата в Бургас

Агенция Монитор

Джулиан Асанж интервюира шейх Насрала. Колаж: RT

Хизбула не даде официално изявление след оповестените резултати от българското разследване, които обвиняват военното крило на движението, че е замесено в бомбения атентат в Бургас през юли миналата година. Хизбула не направи нищо повече от това да коментира обвиненията чрез заместник-лидера си шейх Наим Касем, който заяви, че по негово убеждение Израел стои зад обвинението, тъй като е “лидерът на международна кампания за обуздаване на съпротивата.”

Очакваше се Хизбула да изглежда безразлична към твърденията за съпричастност, като начин да демонстрира своята безусловна невинност и да покаже пред всички, че обвиненията са чисто и просто политически. Дълго време организацията се отнасяше по същия начин и към обвиненията, че е отговорна за убийството на бившия министър-председател Рафик Харири. По-късно обаче Хизбула промени подхода си и генераленият й секретар говори открито по време на редица телевизионни участия, заемайки ролята на адвокат, докато представяше доказателства, които според него даваха реални основания да се вини Израел за убийството на Харири.

Причините Хизбула да се противостави на обвиненията в предполагаемото участие в бомбения атентат в България и в политическото убийство в Ливан са сложни за проследяване. Да вземем например убийството на Харири - Хизбула тогава успя да се внедри в международната комисия за разследване на случая, ръководена от Детлев Мелис. От организацията се снабдиха с вътрешна информация, след което я предадоха на медиите. С това внедряване Хизбула целеше да изобличи липсата на почтеност в комисията, доказана от един от членовете й, който предаде поверителна информация от разследването в замяна на скромна парична сума.

Хизбула се стреми да намери нещо, което да докаже пред електората й, че сформираният от Обединените нации съд срещу членовете на Хизбула, обвинени в убийството на Харири, е несправедлив и е политически инструмент в ръцете на Америка и Израел, целящ да навреди и изопачи имиджа на движението.

Очаква се Хизбула да разчита на същата изпреварваща защитна стратегия срещу обвиненията в бомбения атентат в Бургас. Първоначално ще демонстрира безразличие. Скоро след това ще покаже пред медиите “шокиращи новини” какво всъщност се е случило по време на атентата и по време на самото разследване по начин, който подкрепя твърденията й, че обвиненията са политически мотивирани и целят да навредят на имиджа на съпротивата.

Хизбула и Европа

От друга страна Хизбула внимателно следи как ще постъпи Европейският съюз спрямо исканията да я включи в списъка на терористичните организации. Заслужава си да се отбележи увереността на Хизбула, че ЕС няма да предприеме тази стъпка, дори и само защото неговите страни членки не са единодушни по въпроса.

Хизбула изглежда до известна степен сигурна, че европейските страни, които имат свои войници във Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), разположени в южната част на страната, ще съдействат организацията да не бъде включена в терористичния списък. Тези страни в частност са заинтересовани да поддържат поне “минимална” връзка с Хизбула, заради хилядите техни войници, които работят с ЮНИФИЛ в южен Ливан. В действителност те се намират в нервния център на поддръжниците на Хизбула.

Париж има най-сериозно присъствие в зоната, обхваната от резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, и е най-предпазлив сред еврочленките спрямо идеята да се обяви Хизбула за терористична организация. Това контрастира с Обединеното кралство, което подкрепя каузата въз основа по-скоро на своите натовски, отколкото европейски, съображения.

Има и друг индикатор, който подсилва увереността на Хизбула, че ЕС няма да я включи в списъка с терористични организации. Изявлението на България, в което оповестява резултатите от разследването, не обвинява Хизбула, а по-скоро нейното военно крило. Това е нов термин, с който се говори за Хизбула, рядко използван преди в медиите, политиката ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване