02/13/13 22:05
(http://www.klassa.bg/)

БНР се включи в Световния ден на радиото

Българското национално радио /БНР/ се включи в честванията на Световния ден на радиото – 13 февруари, организирани за първи път по идея на ЮНЕСКО. По този повод, през целия ден БНР излъчваше в ефира си аудио клипове с поздравления и послания от радиостанции от цял свят.

Първоначалната идея за създаването на такъв ден е на Испанската радиоакадемия и е внесена за обсъждане в световната културна организация на ООН - ЮНЕСКО. След няколкогодишни проучвания и дебати 13-и февруари е провъзгласена като рождената дата на радиото на Организацията на обединените нации през 1946 г.

ЮНЕСКО призова всички хора и държави по света да се включат в отбелязването на Световния ден на радиото през 2013-а година. На специално създадения уебсайт http://www.wrd13.com/ радиостанции от цял свят и слушатели свободно можеха да споделят в рамките на една минута своите съкровени мисли и чувства провокирани и вдъхновени от радиото. Идеята е, тези клипове да са на колкото се може по-голям брой езици и съдържанието им да е достъпно до повече хора. БНР присъства на страницата с няколко клипа, изработени специално за празника на няколко езика.

„Днес ние празнуваме Деня на радиото, защото то все още достига до повече хора отколкото интернет или телевизията. В ерата на новите медии, то остава единственото средство за комуникация, което може да предава послания до всяко място по всяко време“, заяви Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО в свое обръщение разпространено на три езика – английски, френски и руски. „Радиото е както платформа за общуване, така и форум за дискутиране на регионални теми. То има силата да дава свободата за изява на всички - бедни, малцинства, на хората без глас; има силата да образова аудиториите и доказва своя потенциал да спасява човешки животи във време на природни бедствия и кризи“, посочи Бокова.

По думите на генералния директор на ЮНЕСКО, в дигиталния свят радиото остава средството, което отстоява мира и стабилното развитие. „Заради това трябва да и адмирираме и подхранваме способността на радиото, да изгражда нови мостове на уважение и разбирателство между хората“, заключи Ирина Бокова.


„Сред посланията на празника е желанието да се отдаде дължимото на радиото като медия, да се утвърди международното сътрудничество между радиоорганизациите по целия свят, като се подкрепят принципите на свободния достъп до информация и свободата на изразяването на гледните точки в радиоефира. Радиото провокира хората от всички възрасти да участват активно и пряко в дискусиите по важните теми от деня“, подчерта Валери Тодоров, генерален директор на БНР.

Експертите, радиоработниците и слушателите са единодушни - радиото е медията, без която не можем, която завинаги промени общуването между хората. Още от своето създаване радиото се доказва като най-бързото, най-доброто и най-достъпното средство за социално общуване. Радиовълните преодоляват границите, разстоянията и свободно достигат до всеки и навсякъде. Много технически новости са навлезли през годините, много са хората, допринесли за да стане радиото това, което е днес – медията, без която не можем. Затова е време да изкажем своята любов и признателност на глас!

###



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване