02/13/13 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Британски учени: Забранете лекарството Диклофенак

Учени от Бартс и Лондонската школа за медицина и стоматология поискаха да бъде забранено лекарството Диклофенак, съобщи британският в.“Телеграф“. Употребата му води до повишаване риска от инсулт и сърдечни пристъпи.
Това противовъзпалително нестероидно средство е подобно на Ибупрофена. То нерядко се изписва след операция и за борба с болките при артрит, отбелязва вестникът.
Доказано е, че Диклофенакът увеличава с 40% вероятността от инсулт или сърдечен пристъп. През 2011 г. е публикувано изследване, което говори за четирикратно увеличаване на риска. Освен това, Диклофенакът влияе отрицателно и на стомашно-чревния тракт. Още тогава учените призоваха медиците да преосмислят предписването на това лекарство.
Само във Великобритания на година се издават около 5 милиона рецепти за Диклофенак. Мнозина го използват редовно. От статистическа гледна точка вредата от този медикамент е сравнима с тази от Vioxx – лекарство срещу артрит, което бе свалено от продажба през 2004 г. То увеличава с 45% риска от инсулт и сърдечна криза.
Независимо от това, Диклофенакът е в списъка на „жизнено важните лекарства“ в 74 държави, отбелязва „Телеграф“ . Защитниците му казват, ползата от него е по-голяма от вредата, защото човек не може да издържа на болка. Специалистите засега съветват да се съкрати курса на лечение и да се използват минимални дози.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване