02/13/13 16:31
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел с нови правила за по-безопасни продукти и лоялна конкуренция на пазарите в ЕС

Европейската комисия предлага нови правила за подобряване на безопасността на потребителските продукти на единния европейски пазар и за засилване на надзора на пазара на нехранителни продукти, включително на вноса от трети страни, което ще подобри защитата на потребителите и ще създаде равнопоставени условия за предприятията. Това съобщава пресслужбата на изпълнителният орган на Европейския съюз.

Според Еврокомисията „е изключително важно опасните продукти те да бъдат по-добре идентифицирани и проследявани, за да мога да бъдат изтегляни бързо от пазара”.

В момента правилата на ЕС относно надзора на пазара и безопасността на потребителските стоки са разпокъсани и включени в няколко различни законодателни акта, което води до пропуски и дублиращи се разпоредби, припомнят от ЕК.

След като бъдат приети от Европейския парламент и Съвета на ЕС, новите правила ще се прилагат от националните органи по надзора на пазара в държавите членки, чиято работа ще бъде улеснена от засиленото сътрудничество и по-добрите средства за извършване на проверки.

Освен двете законодателни предложения се представя многогодишен план за надзор на пазара, съдържащ 20 конкретни действия за подобряване на надзора на пазара в условията на действащата нормативна уредба, които трябва да бъдат предприети до 2015 г. ― преди новите правила да влязат в сила.

С новите законодателни предложения ЕК се надява да постигне по-голяма съгласуваност на правилата за идентифициране и проследяване на потребителските продукти и по-добра координация при извършваните от органите проверки на продуктите и при налагането на правилата за безопасност на продуктите в целия Европейски съюз.

В частност предложенията на Еврокомисията засягат уеднаквяване на общите задължения на икономическите оператори за гарантиране безопасността на всички потребителски продукти, с ясно уточнение на задълженията на производителите, вносителите и дистрибуторите.
Брюксел предлага още въвеждането на общ набор от съгласувани правила за надзор на пазара, като по този начин „се осигуряват по-ефективни средства за налагане на изискванията за безопасност и други изисквания по отношение на продуктите”.

ЕК настоява също така за „подобрено проследяване на потребителските продукти по цялата верига за доставки” , което да осигурява възможност за бърза и ефективна реакция при проблеми, свързани с безопасността (напр. изтегляне от пазара). За целта производителите и вносителите ще гарантират, че върху продуктите е обозначена страната на произход. Ако това е невъзможно поради размера или естеството на продукта, страната на произход трябва да бъде обозначена на опаковката или в документацията, придружаваща продукта. За продукти, произведени в ЕС, като страна на произход ще се посочва Съюза или конкретната държава-член. Обозначаването на страната на произход е в допълнение към основните изисквания за проследяване, свързани с името и адреса на производителя.

Това може да улесни задачата на органите по надзор на пазара при проследяване на продукта до действителното място на производство, като при необходимост от по-нататъшни действия те могат да се свържат с органите от страната на произход в рамките на двустранното и многостранното сътрудничество по въпросите на безопасността на потребителските стоки.

















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване