02/13/13 11:48
(http://www.klassa.bg/)

Г-жа Селия Арана, съветник по образователните въпроси в испанското посолство: Усвояването на чужди езици в България е на много високо ниво



Селия Арана оглавява отдел Образование при Посолството на Кралство Испания у нас. Тя е един от моторите на традиционния конкурс за театър на испански език, в който се включват гимназии и основни училища от цяла България. Разговаряме с г-жа Арана по повод предстоящото 14 то издание на конкурса, което ще се състои на 15 и 16 февруари в столичния театър София.


Г-жо Арана, националният конкурс за ученически театър на испански език, организиран от отдел „Образование” на испанското посолство, вече е традиция за България. Каква е идеята на това уникално състезание?

Първият ученически европейски фестивал на испанския театър се проведе в Прага през 1994-та. Инициативата имаше за цел да покаже доброто ниво на владеене на испански, постигнато от учениците в гимназиите и двуезичните училища, с които Министерството на образованието в Испания поддържаше сътрудничество в двуезичното обучение с испански. България е една от тези страни. Всяка година в София се провежда конкурсът за театър на испански узик, тази година е неговото 14-то поред издание. На този фестивал ще бъдат избрани две трупи, които ще участват в следващия етап на конкурса, който тази година се провежда в Словакия.


Как този конкурс помага на младите хора в усвояването езика на Сервантес?

Театърът помага в изучаването на езика и съдейства за разпространяването на испанската култура по света. Чрез театъра подрастващите практикуват всички умения и сръчности, характерни за изучаването на чужд език. Учениците сами участват в адаптацията на творбите, четат ги и ги препрочитат многократно, докато наизустят текста. По този начин се заучават завинаги изрази, обогатява се речникът. Когато се превъплъщават в ролите, учениците неусетно практикуват устния изказ, интонацията, езика на жестовете. И редом с всичко това децата се забавляват. Театърът е един от най-ефективните методи за мотивация на младите хора да учат чужд език.
На 15 и 16 февруари от 9.30 сутринта до късния следобед ще присъстваме на истинските театрален маратон. Участват 170 ученици от 18 училища. От 11 български града. Става дума за тийнейджъри от осми клас нагоре, с едно изключение - момичетата и момчетата от Частното основно училище с ранно чуждоезиково обучение „Българско школо” от София, които вече по традиция от няколко години ни очароват с прекрасни интерпретации.




С какви други инициативи Министерството на образованието на Испания стимулира изучаването на езика в чужбина? Засегна ли икономическата криза тази дейност?

Почти двадесет години испанското Министерство на образованието сътрудничи активно с българските училища, където се преподава испански. През 2001 година това сътрудничество бе скрепено с подписването на договор между двете министерства, който се отнася до гимназиите с интензивно изучаване на испански. В момента те са единадесет. На тези 11 гимназии Министерството на образованието, културата и спорта на Испания осигурява испански преподаватели и дидактически материал. Чрез Отдел Образование при Посолството на Испания в България се обябяват конкурси за учениците - например конкурсите Рута Кетцал (Пътят Кецал) и Пуеблос Абандонадос (Изоставени селища) – които в някои случаи осигуряват на учениците възможност да посетят Испания или други испаноезични страни.
Заслужава да отбележим широката програма за обучение на учители. Месечно организираме семинари за обмяна на опит в сферата на преподаването и усвояването, а два пъти годишно организираме курс за квалификация, който продължава няколко дни. През юли ще има такъв курс в София, организиран от отдел Образование и Университета в Гранада. От година действа и една специална програма, която е насочена към преподаватели по дуги езици, или по други предмети, които имат за цел да преподават в бъдеще испански или друга дисциплина на испански език. Да не забравяме и нашия помощен център който разполага с 6000 тома разнообразна литература и аудиовизуални материали, които могат да се ползват безплатно от всеки желаещ. Заради икономическата криза и бюджетните ограничения някои програми бяха свити. Това засегна и България – беше ограничена програмата за обучение на учители в чужбина и финансовата помощ на ученици. Но испанската държава стриктно спазва договореностите и ангажиментите в образователната сфера във всички страни, където е официално представена.


Как бихте оценили нивото на изучаване на испански език в България, както и качествата на преподавателите?


Преподаването и усвояването на чужди езици в България е с много високо качество, този модел провокира у нас голям интерес заради високите резултати. По отношение на испанския език бих казала, че интересът расте и става все по-голям. Това е чуждият език който се ползва с най-голяма популярност в България след английския. Множат се училищата, където обучението по испански започва още от първите класове на началния курс. Изненадващо е нивото, което постигат българските ученици по испански. Без съмнение то се дължи на модела на интензивно преподаване на езици, но това наистина много високо ниво не би могло да бъде реализирано без подготовката и професионализма на преподавателите.

Значението на испанския език в световен мащаб?

Не подлежи на съмнение значимостта на испанския по света. Да цитираме само следните факти:
Повече от 495 милиона по света говорят испански
Испанският е вторият език в света по брой на хора, които го говорят и вторият в международната комуникация


Как бихте оценили сътрудничеството с българското Министерство на науката и образованието?

Контактите на отдел Образование при Посолството на Испания с българското образователно министерство бяха и продължават да бъдат много тесни и ползотворни. Министерството подпомага дейността ни и участва в много наши конкретни инициативи. Преди година подписахме Меморандум за разбирателство за прилагане на програмата „Еуропроф”.за начално обучение на преподаватели по испански и на испански. Министерството ни подпомага и в организирането на конкурса на испанския театър, негов представител ще се включи в журито, което ще оценява постановките.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване