02/13/13 16:13
(http://www.klassa.bg/)

Да събираш ток буквално от въздуха

Електромагнитна жътварка – така нарича изобретението си Денис Зийгел, студент от университета по изкуства в Бремен. Името е странно, но само на пръв поглед. Всъщност не е случайно избрано, защото джаджата е способна да прави нещо почти магическо – да преобразува енергията на електромагнитните полета директно в електрически ток, с който да се зареждат стандартни батерии от формата AA, пише phys.org

Подобно изобретение на теория има голямо бъдеще, ако вземем предвид факта, че електромагнитните полета са навсякъде около нас.

Те се генерират от ред явления – както от естествени, каквито са светкавиците, така и от създадените от човека различни излъчватели на радиовълни, електропроводи, както всички апарати, които използват ток за захранването си.

Големият проблем тук е, че енергията, която електромагнитните вълни носят във въздуха е много малка и електромагнитната жътварка на Зийгел успява да зареди единична AA батерия за цели два дни.

За да повиши капацитета на устройството, германският студент е поставил в джаджата електронни компоненти, които да "обират" енергията от вълните в два различни радиочестотни спектъра – под 100 и над 100 мегахерца. Върху устройството си Зийгел поставил и червена лампичка, която показва колко силно е електромагнитното поле на даденото място.

Според германския студент неговото изобретение има за цел да насочи вниманието на хората към огромното количество електромагнитна енергия, която човечеството похабява.

В бъдеще устройства, подобни на неговата жътварка, могат да се поставят на различни ключови места и да "рециклират" околната електромагнитната енергия в ток за повторна употреба.






















phys.org

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване