02/13/13 14:49
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът на Австралия призна аборигените за коренни жители

Долната камара на австралийския парламент прие закон за признаване на аборигените за коренни жители на страната. За него са гласували както управляващи, така и опозиция, отбелязва австралийската преса, цитирана от Лента.ру.
Това е важна стъпка към провеждането на референдум за внасяне на поправка в конституцията, с която ще се признаят аборигените за коренни жители на Австралия. Референдумът бе обещан от сегашния премиер Джулия Гилард още през 2008 г., когато тя е заместник премиер, но досега той бе на няколко пъти отлаган. Този път всенародното допитване се очаква да се проведе след парламентарните избори, насрочени за септември тази година
Преди 5 години предшественикът на Гилард Кевин Ръд официално се извини на аборигените в страната за действията на колонизаторите .
Смята се, че когато англичаните започват да се заселват в Австралия и създават през1788 г. първата колония, на континента са живеели до един милион коренни жители. През 1921 г. заради епидемии, промяна на традиционния начин на живот и действия от страна на колонизаторите, броят им значително намалява.
От 1967 г. аборигените в Австралия имат право да участват в избори. От тогава те започват да се организират в движение за възраждане на тяхната култура и получаване на право над земята. Сега в Австралия живеят около половин милион коренни жители, като населението на страната е 22 милиона.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване