02/13/13 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Холандия призна, че сме готови за Шенген

 Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов добих убеждението, че България е готова за Шенген. Това заяви в сряда холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и провосъдието Фред Теевен в интервю за БНТ. Теевен е разговарял с Цветанов, докато вътрешният министър бе на работно посещение в Холандия.

Според Фред Теевен, това, което трябва да се свърши като работа през следващите дни, е консултации между останалите държави в Северозападна Европа, тъй като 7 март наближава и трябва да се действа.

„Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро“, заяви още Теевен.

Проекторешението за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство ще бъде обсъдено от Съвета на министрите на вътрешните работи на 7-и март. Това предвижда разпространената от ирландското ротационно председателство предварителна програма за първата половина на тази година. Обект на дискусиите отново ще бъде компромисният проект за поетапно присъединяване - първо с морските и въздушните, а по-късно - и със сухопътните граници.

Министър Цветан Цветанов е имал среща и с директора на „Европол“ Роб Уейнрайт.

Съвместната ни работа е пример за успешно сътрудничество, е заявил директорът на европейската агенция по време на срещата си с министър Цветанов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Постигнатите резултати са знак за нарасналото доверие във възможностите и капацитета на българските правоохранителни органи да участват ефективно в съвместните усилия на държавите-членки и „Европол“ за противодействие на тежката и организираната престъпност и тероризма, заявил от своя страна Цветанов. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване