02/14/13 13:59
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката ни „замръзна“ през четвъртото тримесечие

 Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 0.1% през последното тримесечие на миналата година спрямо предходното, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това на практика означава, че от половин година насам икономиката ни е на едно ниво. При това  последното тримесечие на годината по принцип е най-силният период за българската икономика. БВП дори пада, нещо което обикновено се случва през първото тримесечие на годината.

 

Все пак със стойността си в номинално изражение от близо 21.02 млрд. лева за последната четвърт на миналата година, БВП спрямо същия период на 2011 г. се увеличава с 0.5%.


 

Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2012 г. е  близо 18.15 млрд. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (69.3%), следван от индустриалния (26.5%) и аграрния сектор (4.2%).

 

Годишният растеж на индустрията е останал без промяна през последните три месеца на миналата година – 3,2%. На тримесечна база е регистрирано повишение от 0,8 на сто срещу 0,7% в периода юли-септември.

Аграрният сектор е забавил ръста си през последните три месеца на годината.  Отчетено е годишно повишение от 3% спрямо 7% през предходното тримесечие. През периода октомври-декември спрямо юли-септември пък е измерен спад от 0,9%, докато през третото тримесечие не беше отчетена промяна спрямо второто.

Крайното потребление също е забавило ръста през последните три месеца на миналата година. На годишна база е регистрирано повишение от 2,3%, но на тримесечна то е без промяна.

Предварителните данни на НСИ показват, че през цялата минала година икономическият растеж на страната се е забавил до 0.5%, което е много по-малко от прогнозите на правителството за 1.5-2% и представлява силно понижение спрямо отчетения за 2011 г. ръст от 1.6%.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване