02/14/13 14:14
(http://www.klassa.bg/)

Сорос спечелил 1 милиард долара, играейки срещу йената

Джордж Сорос, един от най-известните валутни спекуланти, е заработил от ноември досега около 1 милиард долара, играейки срещу японската йена. Това твърди в.“Уолстрийт джърнъл“ като цитира неназовани източници сред търговците. От сриването на курса на йената са спечелили и други фондове и американски инвеститори, на първо място Greenlight Capital на Дейвид Айнхорн, Third Point на Даниел Лоб и др.
В Токио сочеха високия курс на йената за една от главните причини за рецесията в страната. Когато дойде на власт, премиерът Шинцо Абе обяви за основна задача намаляването на курса на йената. В резултат, от ноември миналата година до началото на февруари йената падна с около 20% спрямо долара.
Тази рязка девалвация бе разкритикувана от страни като Германия и Франция. Те обвиниха Япония в разпалване на валутна война. Опасенията са, че и други държави ще последват примера и ще помогнат на износа си чрез смъкване на курса на своите валути.
Сорос е прочут с големия удар в началото на 90-те години на миналия век, когато купи голямо количество лири и веднага бързо ги продаде. В резултат лирата пада и той отново започна да купува, като от серията сделки спечели около милиард долара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване