02/16/13 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Емил Табаков: Концертът ни с Юрий Башмет ще ознаменува двойна премиера

„Концертът ни с Юрий Башмет, който ще се състои на 8 март в зала 1 на НДК, ще ознаменува двойна премиера за произведенията, включени в програмата!“. Това заяви Маестро Емил Табаков - главен диригент на Радиосимфониците, след края на първата репетиция по повод предстоящото музикално събитие.
Композицията на грузинския композитор Гия Канчели - „Стикс“ ще бъде изсвирена в България за първи път, а Концертът за две флейти на Табаков се представя пред софийска публика премиерно, десет години след написването на творбата.
„Концертът ни със сигурност ще се превърне в значимо събитие. И не само заради идването на Бaшмет – припознат по цял свят като „Паганини на виолата“, но и заради факта, че той ще свири този път с български оркестър, като така ще наруши традицията си да гастролира със своите формации – камерния оркестър „Московски солисти“ и държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“, обясни Емил Табаков. „Радвам се, че Башмет предпочете да свири с нас! Ние имаме установени трайни професионални контакти, работили сме заедно. Съвместната ни концертна мегапродукция на 8 март, с която ще почетем 60 годишнината на Юрий Башмет е жест и израз на високата оценка за класата на Радиосимфониците и за цялостана ни работа“, допълни Маестрото.
В съвместната руско – българска музикална вечер, по настояване на меценатите от „Газпром“ /които заедно с БНР подкрепят финансово музикалния проект/, са включени и млади руски артисти под условието да представят българска творба.
Двучастният концерт за две флейти на Табаков е познат добре в Москва, приет е радушно в Бразилия, Мексико, Франция, поради което изборът пада върху него.
„При композирането си бях повлиян изключително много от мисълта, че го пиша за прочутия френски флейтист Патрик Галоа. Той е музикант, който има изключителен и неповторим звук на флейтата си, с която майсторски постига изключителна мекота. Стремил съм се да потърся не само виртуозност в партитурата, но и да заложа възможността инструменталистите да покажат красотата на звука на която са способни. Затова първата част е бавна, ефирна и медитативна, а втората - виртуозна, с висока техническа трудност за изпълнение, с бърз характер и препратка към българската музика и танц“, обяснява Емил Табаков.
Солистките - Мария Федотова и Виктория Корольова са класни музикантки. Мария е първата флейта на знаменития симфоничен оркестър „Чайковски“ на Владимир Федосеев, а Виктория е солист на Държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“.
Цялата програма на концерта, който ще се състои навръх Международния ден на жената - 8 март, е предизвикателство, заради трудността от прецизно музикално ансамблово изграждане, пресъздаването на драматургията, дълбочината на изживяването на кодираната енергия и преживяване. „Не/сън в лятна нощ” от Алфред Шнитке започва в стила на бароковата музика, като в последствие се наслоява типичният стил на композитора. В произведението има много дисонанси, изключително добре балансирани и съчетани с приятната мелодика, характерна за класическия етап от разивието на музиката. Табаков я определя като лесно слушаема творба, която дори може да забавлява. „Стикс“ пък е писана специално за Башмет по поръчка на Радиооркестъра на Хилверсум /Холандия/, която носи мрачност и мистика.
Значимостта на Юрий Башмет в световен план е безспорна. „Приносът му в музикалната култура е уникален, защото той е човекът, който успя да наложи виолата като солиращ инструмент. Башмет изведе виолата на световната сцена и я направи изключително търсена, наравно с цигулката и челото. Специално за „Новият Паганини“ се написаха множество произведения и той успя да стане номер едно, заради приноса си към този инструмент. Радостното е, че около него днес израстват много млади инструменталисти. И вече има много нова музика, писана за виола“, обобщава Емил Табаков.

„Очаквам, че концертът на 8 март, организиран и реализиран от Българското национално радио и неговите творчески състави, в партньорство със съорганизаторите ни от НДК и финансовото съдействие на „Газпром“, ще намери отзвук в международен план, като знак за доброто сътрудничество и силните междукултурни връзки между България и Русия“, е позицията на Валери Тодоров, генерален директор на БНР.

Билетите за концерта, който ще се състои на 8 март в Зала 1 на НДК в 19 ч. вече са в продажба на касите на НДК и БНР (бул. Драган Цанков № 4). Цените са от 20 до 80 лв.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване