02/16/13 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Протести в Анкара срещу ракетите "Пейтриът" и китайската подкрепа за Башар Асад

Демонстранти протестираха днес в Анкара в две отделни прояви - едната срещу разполагането на американски ракети "Пейтриът" близо до сирийската граница, а другата срещу подкрепата на Китай за сирийския президент Башар Асад.

"Да изгоним САЩ и НАТО от нашата страна и от нашия район” скандираха близо 150 участници в протеста. През декември НАТО прие да разположи ракети "Пейтриът", за да подкрепи своя съюзник, след като снаряди, изстреляни от Сирия, паднаха откъм турската страна на границата и убиха петима цивилни, припомня АФП.

Анкара и НАТО уверяват, че целта на разполагането, което бе разкритикувано от сирийското правителство и неговия съюзник Русия, е чисто отбранителна.

Други демонстранти пък се събраха пред посолството на Китай в турската столица, за да настояват Пекин да оттегли подкрепата си за режима на Башар Асад. Лозунгите, които те носеха, гласяха: "Китай е тиранин и Асад е тиранин" и "Тиранинът Китай вън от Сирия!"

Китай и Русия използваха правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокират проекторезолюциите, заплашващи сирийския режим със санкции.
 
















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване