02/18/13 05:30
(http://www.klassa.bg/)

Гръцки природозащитници атакуват златодобивен обект

Маскирани мъже нападнаха през нощта в събота срещу неделя минни съоръжения на Халкидическия полуостров. Инсталациите са на канадската нискобюджетна миннодобивна група Елдорадо голд /Eldorado Gold/, съобщиха източници от полицията на АФП.

Кананадската компания, която притежава около 95% от Хеленик голд /Hellenic Gold/, желае да извлича златото, но присъствието й се оспорва.
Група между 40 и 50 души са обстреляли с коктейли Молотов и са запалили собственост на Хеленик голд в неделя около 1 часа през нощта, причинявайки щети на контейнери и транспортни машини, уточниха от полицията.
Един от пазачите е бил откаран в болница с респираторни проблеми и леки наранявания, а други 27 души са прегледани и освободени.
Полицията е арестувала четирима, според съобщения в пресата, а според на гръцката държавна телевизия Net, се издирват още четирима души.
В изявление Хеленик голд призова властите да спазват закона и да защитават инвеститорите.
"Всички дейности на компанията в региона се извършват в съответствие със законовите процедури", уверяват оттам.
Присъствието на канадската компания предизвиква опозицията на много хора в този известен туристически регион. Те се опасяват, че добивът ще причини непоправими щети на околната среда.
Гръцкото правителство даде разрешение през 2011 г. на гръцкия филиал на Елдорадо голд да работи на терена.
Проектът се подкрепя от кметството на Солун и други местни органи на властта, които разчитат на създаването на стотици работни места, особено в момент, в който страната, засегната от рецесия достигна равнището на безработица над 26%. Гърция е притисната от международните си кредитори.

Но противниците на бруталната намеса в природата, които се борят срещу проекта, твърдят, че дейностите ще доведат до засушаване и замърсяване на местните водни запаси, както и до изпускане в околната среда на опасни вещества като олово, кадмий, арсен и живак, използвани при добива на злато.

Природозащитниците са подкрепяни от СИРИЗА, партията на радикалната левица и основната гръцка опозиционна партия.

През януари стотици хора демонстрираха в Атина срещу Елдорадо голд, предвождани от млади хора, които носеха трупи на дъбови и букови дървета или бяха със защитни облекла.
Франс прес отбелязва специално, че разположеният в Северна Гърция обрасъл с гори живописен Халкидически полуостров е привлекателна дестинация за туристи, особено от Балканите и Русия. Мястото на бъдещия златодобив е близо до Света гора – Атон.
Друга канадска миннодобивна компания - TVX - която опита да започне добив на злато в района преди двадесетина години, бе изгонена оттам през 2003 година.
Според сайта на Елдорадо голд във всеки тон руда от находището на Халкидическия полуостров се намира между 7.9 и 8.9 грама злато / Au/, 114 – 130 грама сребро /Ag/, а също олово /Pb/ и цинк.

















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване