02/18/13 08:23
(http://www.klassa.bg/)

Започнаха президентските избори в Армения

В осем часа местно време /6:00 българско време/ отвориха избирателните секции в Армения. Гласуването ще продължи до 20 часа /18:00 часа българско време/.

В изборите могат да гласуват 2 милиона 505 хиляди и 980 избиратели. Денят на изборите според избирателния кодекс е неработен. Според последните социологически проучвания между 60 и 70% от избирателите ще пуснат бюлетина.

Седем са кандидатите за поста държавен глава на малката страна с хилядолетна история.
Сред тях фаворит е действащият президент и председател на управляващата Републиканска партия Серж Саркисян.
За гласовете на избирателите се борят още бившият премиер и лидер на опозиционната партия "Свобода" Грант Багратян, бившият външен министър и председател на опозиционната партия "Наследство" Рафи Ованисян, водачът на обединението "Национално самоопределение" Паруйр Айрикян, бившият външен министър на Нагорни Карабах Арман Меликян, политологът Андриас Гукасян и специалистът по епоса Вардан Седракян.
Осмият кандидат – лидерът на партията "Национално съгласие" Арам Арутюнян се оттегли от надпреварата на 8 февруари.

Няма праг за явяването на изборите и те ще са действителни, колкото и хора да гласуват. На първия тур ще има президент, ако някой от кандидатите е предпочетен от повече от 50% от гласувалите. Ако това не стане, се назначава втори тур, на който се явяват двамата кандидати с най-голям брой гласове.
Предварителните резултати от преброяването ще са известни не по-късно от 20 часа във вторник, а окончателните – след седмица. През това време всеки от кандидатите може да поиска ново преброяване на бюлетините.
Почти седем хиляди представители на 26 местни и 12 международни организации ще следят за честността на процеса.
Ако по време на изборите бъдат открити такива нарушения, които могат да повлияят на гласуването или на резултатите от изборите и това бъде доказано на основата на постъпилите в ЦИК жалби, то с решение на комисията изборите могат да бъдат признати за недействителни.

















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване