02/18/13 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Златото удари шестмесечно дъно

Цените на златото паднаха до най-ниското си равнище от шест месеца насам в петък, след като представени пред американските регулаторни органи документи показаха, че някои от най-изтъкнатите глобални инвеститори, включително Джордж Сорос, са изтеглили десетки милиони долари вложения в ценния метал през последното тримесечие на 2012 г.
Спот цената на златото се срина с над $30 или 2% в четвъртък и стигна $1602,19 за тройунция, най-ниската стойност от средата на август миналата година. Още преди подаването на документите в Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) златото бе под натиск заради падането на еврото спрямо американския долар, което прави деноминираните в зелената валута метали по-скъпи за инвеститорите от еврозоната. Отсъствието на Китай от пазара за физическо злато заради почивните дни около лунната Нова година също повлия на цените.
Това важи и за последния доклад на Световния съвет по златото, според който общото глобално търсене в сектора е намаляло през изминалата година. „Оттеглянето от златото засили и без това все по-песимистичните очаквания около метала“, заяви Том Кендал от Credit Suisse. Данните, постъпили в SEC в петък, показаха, че Soros Fund Management LLC, управляван от милиардера Джордж Сорос, е свил дела си в SPDR Gold Trust с 55% на 600 хил. акции през миналото тримесечие от 1,3 млн. SPDR е най-големият борсово търгуван фонд (ETF), обвързан със златото, с физически активи от около 1323 тона, и е сред водещите ETF като пазарна капитализация. Сорос нарече златото „най-големият балон на активи“ в началото на 2011 г., след което редуцира инвестициите си в метала до около 50 хил. акции и продължава да поддържа дела си нисък през първите три месеца на 2013 г. Преди последната четвърт на 2012 г. обаче той трупаше активи в сектора.
Moore Capital Management LP на Луис Бейкън продаде целия си дял във фонда SPDR и сви участието си в Sprott Physical Gold Trust. Хедж фондът Paulson & Co., управляван от Джон Полсън, запази своите 21,8 млн. акции в SPDR и остана най-големият му инвеститор. Специалисти в сектора казват, че този ход разкрива спадащия интерес към златото в сравнение с акциите след шест месеца на скромна възвръщаемост. „Доходността е пренебрежимо малка от известно време, а металът е с много по-лошо представяне от общия пазар в последните шест до 12 месеца, така че тези инвеститори вероятно си мислят, че сериозното присъствие на златото в портфолиото им към момента е безсмислено и само заема капитал“, казва Дейвид Ковет от Marex Spectron.
„Тенденцията е към замяна на облигациите с акции, с акцент върху книжата, плащащи дивиденти“, отбелязва Барт Яворски от Davy Research. „Растящата вероятност от трети кръг количествено улеснение в САЩ в края на 2013 г. или по някое време през 2014 г. може би тежи на нагласите. Освен това се очаква продължително покачване на инфлацията в Китай и Индия“, допълни той. Количественото улеснение по принцип е позитив за златото, което е разглеждано като хедж срещу провокирана от ликвидните инжекции инфлация и слабост на валутата.
Въпреки че цените на златото се покачиха на годишна база, реакцията на метала спрямо огромното раздуване на баланса на Федералния резерв в САЩ бе разочароваща, като цените паднаха с 5,5% спрямо четвъртото тримесечие на годината. „Факторите, които си мислехме, че ще подкрепят златото през първото полугодие на 2013 г., засега разочароват“, отбелязва Кендал от Credit Suisse.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване