02/18/13 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Павел Балев дирижира симфониите на Моцарт със Софийската филхармония

Симфония №40 в сол минор и №41 „Юпитер” в До мажор от Волфганг Амадеус Моцарт ще звучат в изпълнение на Софийската филхармония в зала „България” на 21 февруари, четвъртък. Диригент на програмата е Павел Балев (главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден, Германия и носител на редица престижни награди), с когото миналата година филхармониците представиха пред българската публика, в два поредни концерта четирите симфонии на Йоханес Брамс. Началният час на концерта е 19 часа, а програмата ще започне с увертюрата към операта „Милосърдието на Тит”. Билети можете да намерите на касата на Софийската филхармония в зала „България”, ул. Аксаков №1.


ПАВЕЛ БАЛЕВ дебютира като диригент на 18 години, през 1995 сe дипломирa в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класовете по дирижиране на проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев. През 1993 получава наградата на Българското национално радио „Млад музикант на годината” и прави записи за Националното радио и телевизия.
През 1995 – 1998 специализира във Ваймар, Германия. От 1995 e участник в програмата „Диригентски форум” на Немския музикален съвет.
Носител е на Първа награда на Международния конкурс за диригенти „Карл Мария фон Вебер” (1996), Първа награда на националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата „Херберт фон Караян”, представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003).
Павел Балев e ръководил Камерната опера в Дрезден, бил е първи диригент и музикален ръководител на Оперните театри в Рощок (1999– 2002) и Хале (2002–2008).
От 2007 е главен диригент на Филхармония Баден-Баден и главен художествен ръководител на международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония.
Гост-диригент е на Операта в Хановер, „Komische Oper“- Берлин, „Semperoper“ – Дрезден, Операта в Лайпциг, на повече от 30 оркестри в Германия. През 2010 ръководи оперния фестивал в Аванш – Швейцария. Работи с редица европейски оркестри, от 2008 до сега сътрудничи постоянно на оркестрите на град Кан - Франция, както и на оркестъра на Палма де Майорка – Испания. През 2012 дебютира в Театъра в Бремен с „Кавалерът на розата”, както и в Операта в Цюрих с „Лучия ди Ламермур”.
Балев е получил покани за ръководене на майсторски класове през 2013, организирани от Немския музикален съвет. Поема музикалното ръководство на Оперния фестивал „Перла” през 2014 в Швейцария.
Рециталът на Красимира Стоянова „Славянски оперни арии” под музикалното ръководство на Павел Балев получава престижното отличие „International Classical Music Award“, както и годишната награда на германската музикална критика за 2012 година.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване