02/18/13 11:07
(http://www.klassa.bg/)

Руска художничка рисува папата:: Бях щастлива да работя с Бенедикт XVI

В Рим, на две крачки от Ватикана, се заселила московчанката Наталия Царкова, носител на почетното звание „официален портретист на Папа Римски”. Тя работила и с Йоан Павел II, и с Папа Банедикт XVI.
След пристигането в Италия за усъвършенстване на майсторството, випускницата на Руската академия за живопис бързо станала портретист от международно равнище, изпълнявайки поръчки на аристократи, на известни държавни личности и кардинали. В един прекрасен ден Ватиканът забелязал Наталия.

Наталия разказа в интервю за „Гласът на Русия” за срещата с Папа Йоан Павел II:

- Пристигнах в Италия с изложба за три месеца и останах. Започнах да работя с аристокрацията. По онова време Папа Римски нямаше свой официален портрет, въпреки, че вече беше на Светия престол 22 години. Поръчаха ми да нарисувам портрет, който надхвърли всички очаквания и беше утвърден като официален.

Ватиканът не се ли смущаваше от факта, че Вие сте православна?


- Абсолютно не. Главното, което ни обединява е вярата в Христос. Между нас има по-малко различия, отколкото може да се покаже.

Как премина работата над портрета на Йоан Павел II?


- Когато получих официалното предложение на нарисувам портрет на Йоан Павел II, аз се изплаших: за мен този свят беше нов. Започнах да изучавам трудове на Папата, неговия живот, да правя скици от натура по време на аудиенция, за да вникна в този човек. В крайна сметка разбрах, как трябва да рисувам Папата: той стои, сякаш е прегърбен под тежестта на народните страдания, опирайки се на тояга, и гледа надалеч с любов и надежда.

Как реагира Папата на тази работа?


- Бях удостоена със честта да представя този портрет по време на частна аудиенция с Папата. Портретът много му хареса. Той ми каза по руски: „Вие рускиня ли сте? Да живее руското изкуство! Продължавай в същия дух!”.

Вие също имахте щастието да работите с Папа Бенедикт XVI, който шокира целия свят с неочакваното си заявление за оставка. Лично Вие очаквахте ли от Светия отец такова сензационно решение?


- Не очаквах, бях потресена, но повярвах веднага. Може би съм предчувствала това, защото се усещаше много напрегната атмосфера. Бях щастлива да работя с Бенедикт XVI и искам да кажа, че това е силна, дълбоко духовна личност, човек с голяма вяра и отговорност. Мисля, че именно тази отговорност подтикна Папата на такава стъпка.

Вие станахте първата жена, която се реши на нарисува своя версия на „Тайната вечеря”. Защо в Италия тази картина са я нарекли „Тайната вечеря на третото хилядолетие”?

- Композицията на тази картина е необичайна. Аз сякаш погледнах от другата страна на „Тайната вечеря”, Христос се обръща и ни гледа. Мисля, че в нашето хилядолетие Христос повече не може да гледа в небесата, както на предишните картини, или на хляба, както в „Тайната вечеря” на Леонардо, той трябва да гледа всеки от нас, сякаш казва: „Какво правите хора, спрете се!” Картината беше представена в Рим, след това я видяха в Милано, а сега ще бъде изпратена в Ню Йорк, а след това в Москва. Идеята се състои в това, че вярата в Христос обединява хората и различните континенти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване