02/19/13 14:58
(http://www.klassa.bg/)

Eurobank Ergasias вече окончателно принадлежи на Националната банка на Гърция

Гръцката Eurobank Ergasias вече официално принадлежи на Националната банка на Гърция (National Bank of Greece-NBG), съобщават гръцки медии, цитирани от БТА. NBG е собственик на ОББ в България, а Eurobank - на Пощенска банка. В края на януари българската Комисията за защита на конкуренцията разреши на ОББ да погълне Пощенска банка. Сливането у нас е следствие на взетото в Гърция решение за сливането на собствениците на двете институции - съответно National Bank of Greece (NBG) и Eurobank. Разрешението е издадено на собственика на NBG, но у нас обединението е между двете дъщерни банки. Такава е процедурата и в другите страни, където присъстват посочените банки - Румъния, Сърбия и Кипър.

Съгласно успешно финализираната сделка, NBG придобива 84.35 на сто от акционерния капитал на най-големия си конкурент Юробанк. Гръцките банки са под натиск да се слеят, след като понесоха големи загуби от тригодишната криза и от отписването на част от гръцкия дълг. Пазарната оценка на Националната банка на Гърция е 1.27 млрд. евро, оценката на Юробанк е 250 млн. евро, съобщава Bloomberg.

"Тази стратегическа стъпка поставя основите на адекватна и бърза рекапитализация", обяви изпълнителният директор на NBG Александрос Турколиас. Според него сливането ще подобри ликвидността на групата и ще й позволи успешно да се справя с проблемите, пред които е изправена гръцката финансова система.

След сливането институцията ще се нарича NBG Group. Тя ще разполага с активи за 178 млрд. евро, отпуснати заеми за 110 млрд. евро и депозити за 87.9 млрд. евро. Това сочат данните на NBG, оповестени в края на миналата година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване