02/19/13 10:56
(http://www.klassa.bg/)

Археолози в Созопол се натъкнаха на добре запазена баня

Баня от късноримския период е открита по време на разкопки в Созопол, съобщи пред агенция "Фокус" директорът на НИМ Божидар Димитров.

Сградата е голяма, сравнително добре запазена, дълга е 18 метра и със стени, високи по няколко метра. Археолозите са почти сигурни, че това е баня, тъй като сградата разполага със сложна ВиК инсталация, басейнчета, цистерни за вода (топла и студена).

По думите на Божидар Димитров толкова добре запазена късноримска баня не е намирана по нашите земи, с изключение на Хисаря и Варна.

"Това е едно голямо откритие, което, в съзвучие с останалите сгради в района, и стоящата пред тях крепостна стена, след реставрация, ще бъде един чудесен ансамбъл за културно-историческия туризъм", казва още директорът на НИМ.

В проучванията си пред крепостните стени досега директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев заедно с екипа си са открили средновековния храм "Св. Николай Чудотворец”, заедно с мощи на светеца, два антични храма на Посейдон и Приап.

Направените до този момент разкопки се извършват със средствата на Националния исторически музей, отпуснати му по програмата "Виа Понтика”, на подалия  оставка Симеон Дянков.














агенция "Фокус"

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване