02/19/13 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко Борисов - все по-неубедителен

За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални, заяви Борисов

Бойко Борисов на пресконференцията. Снимка: от тв екрана

Бойко Борисов се опита да отговори на ескалиращите протести с пиар ход, който вместо да върне блясъка на славната му за здрава ръка, създаде съмнения, че премиерът вече не владее положението.

След като мълча в продължение на 24 часа защо сменя ключовия си вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, във вторник той все пак даде пресконференция.

Появата му пред медиите бе представена като отговор на исканията на протестиращите, които той едва в понеделник получил под формата на писмо. За по-голяма достоверност как светкавично Борисов реагира на болката на недоволните бяха поканени и две дами, обявени за техни представители.

Седнали от двете му страни, заедно си министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев, те разпалено обясниха, че не искат протестите да се политизират. Даниела Пеловска, представена като автор на писмото, даже стигна по-далеч. Ако утре това правителство подаде оставка, всичко ще бъде сринато, обяви тя и попита какво се е случило с Румен Овчаров и Лидия Шулева, които имали вина за неизгодните договори в енергетиката.

Още докато течеше пресконференцията стана ясно, че Пеловска е изпълнителен директор на макаронената фабрика в Добрич, управител на „Сердика Турист”, шеф на „Добруджански протеин” и на „Хранителни стоки” ЕООД. Дъщеря й арх. Павлета Пеловска е зам.-кмет на район „Изгрев“ в София, назначена от ГЕРБ.

Синът й Васил Пеловски през 2010 г. пък печели конкурс и е назначен като юрисконсулт в Столична община. Самата тя е бивш партиен функционер на СДС и „Новото време“. Пеловска обясни, че тези обстоятелства нямат нищо общо с гражданската и позиция, а Борисов предложи да се прегледат камерите от сградата на Министерския съвет, за да се види, че тя е дошла за първи път при него преди по-малко от час.

Това обаче не беше единственият епизод от кризисната пресконференция, който създаде съмнения, че премиерът става все по-неадекватен на случващото се в страната.

Питан защо се е крил, докато протестите са ескалирали след неделя, той отговори, че тогава е било почивен ден и играл футбол. В понеделник, когато бе съобщено за отстраняването на Дянков, пък работил с министри как да бъде отоворено на исканията на писмото на Пеловска.

По-късно стана ясно, че усилието вероятно е било напразно, защото други организатори на протестите се разграничиха от действията й. Във Фейсбук се появиха съобщения, че никой не я е оторизарал да говори от името на недоволните от правителството и дори бе пуснато компрометиращо я благодарствено писмо до Борисов, докато той е главен секретар на МВР.

Премиерът разясни, че за ГЕРБ и за него е по-изгодно да подадат оставка, но ако го направят, последиците ще са катастрофални, ще се забави усвояването на европейските средства и пускането на магистрали. „За 3 г. съм осигурил финансова стабилност. Нямаме едно спряно евро в Брюксел, единствената държава сме, на която дадоха повече пари. Единствената държава сме, където идва Барозу да открива обекти, на други места не ходи. Построено е повече, отколкото в последните 20 години“, подчерта Борисов.

Той призна, че за това много важна роля е имал и Симеон Дянков и припомни, че „навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина“.

По думите му обаче Дянков не се справил със задълженията си като вицепремиер. Не бил комуникативен с министрите и не е имал подкрепа от никого в ГЕРБ, освен от него. А и заради факта, че семейството му е било в чужбина и често пътувал при него, вземането на решения се е бавело с месеци. Не свършил нищо и по електронното правителство.

„Освен това ...

Публикувана на 02/19/13 22:06 http://e-vestnik.bg/16909/boyko-borisov-vse-po-neubeditelen/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване