02/19/13 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Тайно звено в китайската армия било сред най-силните хакери в света

Американската компания Mandiant, занимаваща се с киберсигурност, смята, че едно от тайните звена на китайската армия е сред най-силните в света организации за кибершпионаж, предаде Би Би Си. Според доклад на компанията военното подразделение №61398 системно краде терабайта информация от над 140 компании и организации по света.
Mandiant е следила това звено от 2004 г. и е установила, че то се намира в една от сградите в Шанхай, по точно във финансовия му квартал Пудун.  Пекин отхвърля тези обвинения като безпочвени.
Джонатан Маркус, военен и дипломатически кореспондент на Би Би Си отбелязва, че ако досега хакерите са се задоволявали с промишлен шпионаж - кражба на чертежи и фирмени тайни, то вече те се интересуват от ключови обекти на САЩ – петролопроводи, енергосистеми и хидротехнически съоръжения.
Президентът Барак Обама наскоро предупреди в обръщението си пред Конгреса, че видът на киберзаплахите се променя и сега мишена са стратегически важни инфраструктурни обекти.
Според доклада, в секретното военно отделение работят хиляди души, които знаят отлично английски език. Те са успели да проникнат в мрежите на 141 компании в 20 различни отрасли, като 87% от фирмите са в англоговорящи страни.
Отраслите, подложени на хакерски атаки, съвпадат със списъка на тези, които Китай смята за стратегически важни за развитие в следващата петилетка.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване