02/19/13 22:02
(http://e-vestnik.bg/)

Япония вижда в Мианма нов обещаващ партньор

в. Независимая газета

Дълго време след Втората световна война отношенията на Япония с Мианма - една от най-големите държави в Югоизточна Азия, оставаха на ниско равнище. Причината бе, че през последните десетилетия в тази страна управляваше авторитарен военен режим и тя бе затворена за външния свят, най-вече за Запада. През 2011 г. обаче режимът започна умерени реформи в политическия и в икономическия живот. Те отвориха страната към световната общност, международните санкции бяха вдигнати от Мианма и тя престана да бъде “парий” всред другите държави.

Американският пробив През ноември 2012 г. политическата и икономическа блокада на Мианма бе “пробита” лично от президента на САЩ Барак Обама, направил светкавично официално посещение в тази страна. Визитата целеше да “реабилитира” Мианма на международната арена; от друга страна, тя бе и символ на “завоя” към Азия във външната политика на Вашингтон. Основният мотив САЩ да се обърнат с лице към Мианма явно са били опасенията във връзка с икономическата и политическата експанзия на Китай в тази страна - през управлението на военната хунта там видимо укрепнаха позициите и влиянието на Пекин.

Аналогични са и подбудите на Токио, очевидно изчаквал зелена светлина от столицата на главния си военнополитически съюзник, за да развие активни икономически и дипломатически отношения с управляващия режим.

Така Япония се стреми, първо, да ограничи нарастващото в Мианма влияние на Китай - пръв икономически конкурент и военен съперник на Токио в Азиатско-Тихоокеанския регион; второ - да задейства и стопанските връзки с нея в усилията да изтръгне собствената си икономика от продължителния застой. Същевременно японските политици и бизнесът със сигурност отчитат рисковете, идващи и от сепаратистките действия в тази страна, и от предстоящия неизбежен разцвет на корупцията, която поначало се разраства буйно с отслабването или оттеглянето на всеки авторитарен режим (примерите впрочем са ни под ръка).

Още повече ги тревожи обаче възможността Китай да заеме доминиращи позиции в работата по многообещаващите икономически, главно инфраструктурни проекти, планирани от Мианма за близките години. Както заяви представител на една от водещите търговски компании в Япония, “приоритетна задача на промишлено развитите страни в азиатската дипломация е да не допуснат Китай до лидерската роля в укрепването на отношенията с Мианма”. От място с пълна газ

В началото на януари т. г. в Мианма пристигна на посещение японският вицепремиер Таро Асо; така новата администрация на Шиндзо Абе сложи начало на външноикономическата си дейност. Мианма неслучайно бе избрана за първата визита в чужбина на този ключов член на кабинета (впрочем също бивш премиер). Днешният министър-председател Абе е известен със стремеж да укрепва отношенията с развиващите се азиатски държави, главно за да търси нови възможности за японския бизнес. А Мианма е смятана за последната “неразорана целина” в икономиката на Азия и правителството на японските либералдемократи, върнало се на власт през декември м. г., се ориентира към тесни връзки с тази държава. Освен това посещението на Асо целеше да демонстрира, че Япония подкрепя “завоя” на Обама към Азия.

Япония вече играе водеща роля в опрощаването на големия външен дълг на Мианма към редица международни кредитори, също и в притока на нова финансова помощ в тази страна. Дългът на Мианма към самата Япония според оценки е близо 500 милиарда йени. Още предишното японско правителство на демократическата партия през януари 2012 г. обаче й опрости дългове за 300 милиарда йени с условие демократичните преобразования в тази държава да продължат. Правителството на Мианма пък смята да поиска от японски финансови институции нови заеми, с които да рефинансира останалите 200 милиарда йени.

Токио приканва и други заемодатели в чужбина с вземания към Мианма, отдавна просрочила плащанията, да последват японския пример и също да й предоставят нова финансова помощ. Сред тях ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване