02/20/13 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Войната шиити-сунити и фаталната грешка на Запада

сп. Атлантико

Бахрейнският вътрешен министър заяви, че полицията в страната е задържала осмина заподозрени като участници в терористична група, свързана с Иран. Според тези подозрения терористите са получавали инструкции и средства от Иран, Ирак и Ливан. Основна задача на групата вероятно е да подкрепя шиитите, живеещи в Бахрейн.

През уикенда сунитската династия, управляваща в Бахрейн (страна от Залива, където сунитите са малцинство), за пореден път предприе гонения срещу шиитската опозиция (подозирана с основания или не, че е под контрола на Техеран). Опозиционерите отбелязваха годишнина от въстанието през февруари 2011 г., удавено в кръв с благословията на Саудитска Арабия и на Съвета за сътрудничество в Залива (включващ “прозападните” сунитски монархии, които са против шиитски Иран и против всякаква демократизация).

Сунитските режими от Залива (начело със Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и емирствата), доставящи оръжия и войници на Бахрейн, за да потиска шиитската демократична опозиция, наистина се страхуват от “шиитско-иранската заплаха”. Особено след намесата на Запада в Ирак през 2003 г., която позволи на шиитското мнозинство в Ирак да дойде на власт след дългогодишно надмощие на сунитския режим на Саддам Хюсеин, смятан за “укрепление”, издигащо се пред силите на шиитски Иран. Тази фобия от “шиитската ос” се споделя и от други арабски държави като Йордания или Египет, бастион на сунитските Мюсюлмански братя - там буди тревога броят на приемащите шиизма.

Този “шиитски полумесец”, проточил се от Иран до Ливан, има Ирак за историческа сърцевина и се простира чак до Източна Саудитска Арабия и Кувейт, където живеят значителни шиитски малцинства, често по-бедни, по-активни в демографски план и твърде чувствителни за революционната пропаганда на Техеран. Шиитската дъга обаче включва и Сирия - алауитска страна (докато трае надмощието на клана Асад); естествено и ливанската шиитска проиранска организация Хизбула, същинският господар на Страната на кедрите.

Хизбула е популярна до голяма степен за това, че използва като инструмент антиизраелската кауза, целяща да омае арабските маси, та да забравят, че шиитско-иранската ядрена бомба е насочена срещу сунитските монархии . . . Оттук иде и желанието на (сунитски) Катар да поеме отново (като му предоставя средства) контрола над палестинското движение Хамас в Газа, дълго време повлиявано от Хизбула и финансирано от Иран.

Кои са шиитите?

Медиите често представят сунитите като “умерени”, защото са “официални” и са “мнозинство” (80 на сто), а шиитите като “фанатици”, тъй като са малцинство и “еретици” (15-20 на сто). Фактически понятието шиизъм идва от арабското “Шиату Али”, сиреч последователи на Али (зет и братовчед на Мохамед, четвърти негов приемник или “халиф”, детрониран от свои врагове сунити чрез манипулиран съдебен процес).

Изгонени съответно от халифата по заповед на сунитския кандидат Моавия (родоначалник на омейядската империя), но първоначално в не по-малка степен мюсюлмани от сунитите - дори повече, шиитите намират убежище също като суфитите в един съзерцателен ислям, после в строго структурирана духовна йерархия, издигащ в особено голям култ наследниците на 12-те имами, които почитат след явяването на Али, и ред собствени “светии”. Шиитите прославят като мъченици Али (убит през 661 г.), чийто мавзолей се намира в Аджаф (Ирак), и сина му Хюсеин - “третия имам”, убит от сунитите, чийто мавзолей пък е разположен в иракския град Кербала.

Колкото до сунитите, името им произтича от арабското “Ахл ал суна” (”Хора на суната”, т. е. на традицията), което сочи, че са гаранти на “традиционната ” ислямска догма (Суната, чиято основа са хадисите, т. е. коментарите на Мохамед). Всъщност най-нетолерантните школи в исляма произтичат от сунизма - шиитите никога не са спирали да интерпретират Корана (в рамките на т. нар. иджтихад), а сунитите, оглавили халифата, са “затворили вратите” на иджтихада през 10-и век, забранявайки либералните и неортодоксалните течения - суфиите, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване