02/20/13 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция - жестока отплата за малкия успех

Гърция отчете неотдавна, че е постигнала първичен бюджетен излишък, Свещения граал на икономиите, което означава, че когато се извадят плащанията по лихвите за огромните дългове на страната, правителството най-накрая има повече приходи, отколкото разходи.

Тази новина може да си заслужава тържествено честване след три години на драконовските мерки за икономии и на частичното отписване на гръцкия дълг, държан от частни ръце. Основният печеливш обаче от връщането към първичен бюджетен излишък може да не бъде премиерът Андонис Самарас и правителството му, подкрепящо спасителната програма, а основната опозиционна Коалиция на радикалната левица СИРИЗА, която настоява страната да се откаже от допълнителни икономии и да обяви мораториум върху изплащането на дълговете си.

В действителност финансовото министерство избърза със съобщението си. То посочи, че правителството е постигнало неконсолидиран първичен излишък през 2012 година, но на консолидирана основа страната все още има малък дефицит. Освен това сметките изключват задълженията, натрупани от правителството, като те са много, особено от втората половина на миналата година, когато Гърция чакаше закъснялото финансиране от спасителния план и нямаше друг начин да се разплаща.

Истинският баланс

Международният валутен фонд (МВФ) посочи, че Гърция вероятно ще постигне истински първичен баланс тази година, действително постижение, достигнато на огромна цена, ако си припомним, че Гърция започна кризата през 2009 година с бюджетен дефицит от 10,7% от брутния вътрешен продукт. Свеждането на тази цифра до 0 е още по-впечатляващо, като се има предвид бавният напредък на правителството при справянето с укриването на данъци и че Гърция е в икономическа депресия. В резултат - по-голяма част от фискалното коригиране трябваше да бъде направено чрез жестоки съкращения на разходите.

Сега Гърция би трябвало да бере плодовете на труда си. Макар че една от ползите, които икономиките, страдащи от дългова криза, обикновено получават от постигането на първичен излишък, няма да бъде на разположение заради естеството на облекчаването на дълга, което Гърция получи досега.

Наличието на първичен излишък намалява потенциалната цена на дефолта. Страна, която не си връща дълга може да очаква или да изгуби изцяло достъпа си до пазара, или да взема пари назаем при изключително високи лихви. Това е изключителен проблем, ако правителството има първичен дефицит, тъй като му се налага да взема пари назаем, за да продължи да управлява държавата. Правителство с първичен излишък пък може да мине и без достъп до дълговите пазари.

Гърция има много малък краткосрочен или дългосрочен дълг, по който да обяви неплатежоспособност. Според споразумението, постигнатото миналия март, голяма част от гръцкия дълг, притежаван от частни инвеститори, бе сменен за облигации, чийто падеж е едва през 2023 година, а официалните кредитори се споразумяха през декември да удължат падежа на гръцкия дълг, който притежават с 15 години. За правителство, което е на власт днес, възможността за дефолт след 15 години по принцип не е съществена.

Единствените притежатели, по чийто дълг Гърция би могла да обяви несъстоятелност през идното десетилетие, са Европейската централна банка и няколко представители на частния сектор, които отказаха да се присъединят към преструктурирането на дълга миналия март. Дефолт по тази малка сума не е в интерес на Гърция или на международните й кредитори, тъй като рискът далеч ще превиши ползите. Така че е малко вероятно те да бъдат препъни камъкът в каквито и да е преговори.

Ползата за СИРИЗА

От гледна точка на сегашното правителство чистият резултат е, че един първичен излишък може да се окаже в ръцете на СИРИЗА, която отдавна настоява Гърция да обяви мораториум върху изплащането на дълговете си и да спре да прилага икономиите, наложени в замяна на спасителния финансов пакет.

Досега правителството успява да защити позицията си, че икономиите са необходими, за да продължат да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване