02/20/13 23:01
(http://e-vestnik.bg/)

Данъчни убежища: липсващите 20 трилиона долара

Как компаниите и хората да бъдат спрени да избягват плащането на данъци в Делауер и на Каймановите острови?

Цивилизацията работи, само когато хората, които се радват на нейните облаги, са готови да платят своя дял от цената. Така че хората и компаниите, които укриват данъци, са непопулярни, каквото и друго да правят, затова не е изненадващо, че когато правителствата и хората навсякъде по света не искат да си плащат сметките, се увеличават атаките срещу данъчните убежища и срещу субектите, които прибягват до техните услуги.

В Европа гневът е съсредоточен върху големите фирми. Потребители обявиха бойкот на Amazon и Starbucks за това, че използват хитри счетоводни трикове, за да обявяват своите печалби в данъчни убежища, и по този начин намаляват разходите си в страните, където правят бизнес. Британският премиер Дейвид Камерън постави борбата с корпоративното укриване на данъци на челно място в своя дневен ред като председател на Г-8.

САЩ са взели на мушка американците, които избягват плащането на данъци, и банките, които им помагат. Конгресът прие Закона за данъчно съгласуване на банковите сметки в чужбина (FATCA), който задължава чуждестранните финансови фирми да разкриват американските си клиенти. Дори и най-малкият намек за офшорни фондове вече е политически пасив.

По време на кампанията за президентските избори в САЩ миналата година демократите яростно критикуваха републиканския кандидат Мит Ромни за неговите активи на Каймановите острови. Сега пък Джак Лю, номинираният от президента Барак Обама за министър на финансите, е упрекван за това, че има дял във фонд на Каймановите острови.

Да бъдат накарани богатите хора да плащат задълженията си е цел, достойна за уважение. Тази атака обаче е и лицемерна, и погрешно насочена. Тя може и да е добър популистки политически ход, но лидерите, които искат да направят така, че техните държави да функционират по-добре, трябва да съсредоточат вниманието си върху почистването на собствените си задни дворове и да реформират националните данъчни системи.

Хитрият Делауер

Прототипът на данъчното убежище може и да е палмов остров, но в офшорните финанси няма нищо маловажно. Ако дефинирате данъчното убежище като място, което се опитва да привлича средства на външни хора, като предлага по-лека регулация, ниска (или нулева) данъчна ставка и пазене на тайната, то тогава в света има 50-60 такива убежища. Те служат за официален дом на над 2 милиона компании и хиляди банки, фондове и застрахователни групи. Никой не знае колко пари са скрити в действителност по тези места: оценките варират, като средният изчисляван размер е около 20 трилиона долара.

Не всички тези убежища са на слънчеви места; в действителност повечето от тях не са офшорни в буквалния смисъл на думата. Барак Обама обича да споменава Ugland House, сграда на Каймановите острови, която официално е дом на 18 000 компании, като еталон за мошеническа система. Ugland House обаче не е нещо необичайно в американския щат Делауер (с население от 917 092 души), където са регистрирани 945 000 компании, много от които са изкусни “фасади”.

Маями е мащабен офшорен банков център, който предлага на вложителите от нововъзникващите пазарни икономики типа защита от любопитни очи, която техните родни страни вече не могат да им осигурят. Лондонското Сити, което бе пионер на офшорната валутна търговия през 50-те години на 20-и век, все още е специализирано в това да помага на хора, които не живеят там, да заобикалят правилата. Британски фиктивни компании и юридически лица с ограничена отговорност редовно се оказват замесени в престъпления.

Лондон не е по-добър от Каймановите острови, когато става въпрос за борбата срещу прането на пари. Други страни членки на Европейския съюз са глобални центрове на различни видове данъчни измами: компании отклоняват печалбите си към свои ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване