02/20/13 12:47
(http://www.klassa.bg/)

Делфините се обръщат по име един към друг

Биолозите откриха, че делфините могат да имитират индивидуалните звуци, които издават техните родственици и да ги използват като начин за обръщение към всеки един от тях. Изследването е представено в ScienceNow.
И досега се знаеше, че делфините имитират подсвиркванията на родствениците си. Те, например, усвояват и повтарят звуците на своите майки.
Сега става дума за мащабно изследване с 250 животни в продължение на 30 години във Флорида. Учените изолирали за няколко часа бозайниците и записвали звуците. Те установили, че делфините, които са близки, имитират звуците на другия. Такова е било поведението на майката с децата й, а също на мъжките, които са били приятели. По време на отделянето животните не са се виждали, но са чували подсвиркването, характерно за тях. Звуците показали, че те искат да се съберат с конкретен близък и с тази цел са го викали.
Сред бозайниците делфините са известни със своите умствени способности и сложна социална структура. От тях се интересуват особено генетиците, които изучават еволюцията на интелекта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване