02/20/13 14:26
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР даде на ЧЕЗ срок до 16 април да отстрани нередностите

В момента от ДКЕВР могат единствено да изпратят заявка за отстраняването на установените нарушения, които официално към този момент са за ЧЕЗ Разпределение - 17 акта за нарушения, а за ЧЕЗ Електро - 4 акта. Това са административни нарушения, предимно свързани със заобикаляне на закона за обществените поръчки и ненавременно информиране за ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение към ДКЕВР. На 16 април е насрочено заседание, на което лицензиантите от двете дружества ще бъдат изслушан. Ако препоръките на козосията бъдат изпълнени, не е ясно дали лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет.
Представителите на ДКЕВР не дадоха точен отговор и на въпроса ощетен ли е потребителят с формирането на крайната цена на тока или не е, и защо при някои от клиентите сметките за ток бяха двойно по-високи. ДКЕВР дава заден ход за цените на тока, не е ясно и бъдещето на лиценза на ЧЕЗ. Това стана ясно след извънредна пресконференция на комисията в сряда.
Нито юристите, нито временно изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР Юлиана Иванова дадоха категоричен и ясен отговор, че в рамките на 8 дни, т.е. от 1 март, както  премиерът Бойко Борисов заяви, има възможност цената на тока за крайните потребители да поевтинее с 8%.
Това, което обясниха от ръководството на ДКЕВР, е, че към този момент по процедура нямат заявление за промени на квотите на НЕК и ЕСО, двете дружества, от които трябва да тръгне заявлението. Те трябва да бъдат подадени в ДКЕВР, която като независим орган да гласува и реши такова намаление.
Юристите не обясниха дали това чисто законово е възможно. Не дадоха категоричен и ясен отговор на юридическите въпроси как ще се процедира, ще има ли намаление на цената на тока, дали то ще бъде в размер на 8%.
Те заявиха, че се работи по въпроса, но все още няма постъпили заявления, а без тези заявления комисията няма как да вземе каквото и да било решение за намаляването на цената, както заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на извънреден брифинг във вторник.
Временно изпълняващата длъжността шеф на ДКЕВР Юлиана Иванова заяви, че не е водила разговори с Борисов и по този начин отговори на въпрос на журналистите, че от медиите е научила за поканата на премиера ДКЕРВ, като независим орган, да гласува намалението в цената на тока.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване