02/20/13 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Как Обама може да предотврати нова Студена война

Путин срещу Обама. Колаж: рийдингийгъл

Вътрешните проблеми, пред които се изправя президентът Обама, засенчиха една не по-малко сериозна криза - развиващите се като пo времето на Студената война отношения между Вашингтон и Москва. Неотдавнашната вълна от наказателни закони и отменени споразумения и от двете страни е отражение на по-голямата и увеличаваща се враждебност.

Една нова Студена война ще отслаби, ако не сложи край изобщо, на сътрудничеството на Русия в жизненоважни области за националната сигурност на САЩ - не само по отношение на Северна Корея, Китай, Афганистан и Близкия изток, но и по отношение на борбата срещу международния тероризъм и неразпространението на ядрено оръжие. Това също така почти сигурно ще предизвика нова ядрена надпревара - вместо сериозните ограничения (в ядрения арсенал - бел. прев.), които Обама иска - със съпътстващите опасности и натоварване за бюджета.

Защо е възможна нова Студена война две десетилетия след края на Съветския съюз? Американският политически елит отнася причините за това към утвърждаването на властта на руския президент Владимир Путин преди 10 години, обвинявайки неговите политики. Един по-исторически ориентиран анализ обаче би датирал основните фактори през 90-те години и би ги намерил във Вашингтон.

Москва твърдо негодува срещу четири компонента на американската политика, откакто те бяха подети от администрацията на Клинтън: разширяването на НАТО (а сега и европейските съоръжения за противоракетна отбрана) към границите на Русия; “селективно сътрудничество”, което означаваше придобиване на значими отстъпки от Кремъл без реципрочност от страна на Белия дом; “насърчаването на демокрацията” в руската вътрешна политика, което се възприема от руските лидери като вмешателство; и битуващото общо усещане, многократно изразявано от висши кръгове в Москва, че “американците не ги е грижа за националната им сигурност”.

Добре осведомени наблюдатели с право могат да не се съгласят с политиката на Путин, както у дома, така и навън, но обективните изследователи на американско-руските отношения не могат с лека ръка да отхвърлят четирите постоянни повода за недоволство от страна на Москва. Ако тези компоненти на американската политика не се променят - те не бяха преразгледани дори и при “рестарта” в отношенията на Обама - новата Студена война става много по-вероятна.

Обама разполага с историческа възможност. Трансформирайки политиката спрямо Русия по четири фундаментални начина, той може да предотврати нова Студена война, като същевременно в значителна степен увеличи американската национална сигурност и своите успехи:

- От 90-те години насам създаването на сфера на военно и политическо влияние на НАТО все по-близо до Русия предизвика най-големия и най-опасен конфликт. Уверяването на Москва, че НАТО няма повече да се разширява към бившите съветски републики Грузия и Украйна, които Кремъл обяви за “червени линии”, ще е просто едно признаване на реалностите: нито една от двете страни не покрива изискванията на НАТО. Грузия не контролира две области на своя територия - Южна Осетия и Абхазия - които обявиха независимост; в Украйна няма достатъчно демократично управление, както и подкрепа сред народа за членство в НАТО.

- Путин не е забравил, че жизненоважната му подкрепа за американската война в Афганистан през 2001 г. “бе възнаградена” от президента Джордж Буш-младши с ново разширяване на НАТО и оттегляне от Съветско-американския договор за ограничаване на системите за противоракетна отбрана (ПРО). Замяната на “селективното сътрудничество” с истински преговори трябва да започне със съоръженията за противоракетна отбрана, които Вашингтон и Брюксел разполагат близо до Русия.

Официално те са предпазна мярка срещу бъдеща заплаха от Иран, но Москва се страхува, че те могат в крайна сметка да изложат на опасност ядрената й сигурност. Програмата е изключително скъпа, съпътствана е от технически проблеми и е ненужно провокативна.

Москва настоя за поне минимално участие в европейската система или, ако не това, то поне писмена гаранция, че тя никога няма ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване