02/20/13 18:06
(http://www.hsnovini.com/)

На първи март съветниците обсъждат таксите за социалния патронаж

Промяна в наредбата за услугите предлагани от Домашен социален патронаж предлага с докладна записка до съветниците градоначалника. Промяната се налага заради увеличаващите се разходи за осъществяване на дейностите, които са за сметка на общината и заради анализ, според който ползващите преференции са малка част от всички клиенти.

В момента домашния социален патронаж предлага услуги на 4 групи клиенти, разпределени според доходите си.

“Всички, които имат доходи над 150 лв. месечно в момента плащат реалната стойност на храната за един храноден. Тези, които са с доходи под 150 лв. заплащат 60 % от стойността на храната, ветераните от войната 30 % от пенсията си, а военните инвалиди заплащат  30% от стойността на храната. При направения анализ става ясно, че до момента услугите на домашен социален патронаж ползват от 170 души, 22 % от които са в трите групи – под 150 лв. доходи, военните инвалиди и ветераните. Общо са 37 души”, коментира Васил Несторов- директор дирекции в община Хасково.

Промяната, според която се търси уеднаквяване на заплащането на всички клиенти на патронажа се налага заради допълнителните разходи, които общината прави за пакет от услуги, които са изцяло за сметка на местната администрация като доставката на храната по домовете и още редица други.

“Самата социална услуга, която предоставя общината е свързана с разход от 2000 лева на месец или 24 000 лв. на година, който е за доставки, движение на автомобили, зареждане с горива, ремонтни дейности. Освен това има 10- членен екип, който се грижи за услугите. Ние предлагаме следния комплект от услуги: доставка на храна, хигиенни услуги по домовете, подготовка на документи на лицата за кандидатстване в социалния патронаж, при необходимост плащаме със средства на хората сметки за ел. енергия, ВиК  и др., както и медицински дейности под формата на измервания на кръвно налягане”, допълни Васил Несторов.

Всички тези услуги са за сметка на общината и не влизат в сметката на лицата. По този начин се търси и повишаване в качеството на услугите. От общината напомниха, че социалния патронаж се различава от социалната кухня и е пожелание.

“Тя се предоставя за лица, които по една или друга причина имат например увреждания, не могат да изпълняват определени функции, именно това налага да се  поддържа този екип от 10 човека, който включва управител, отговорник по цялостната дейност, социален работник, който подготвя документите и следи за тяхното изпълнение, 4 коли разнасят храните, 2 санитарки, които да почистят по необходимост, да замерят кръвното налягане, да закупят лекарства и продукти от първа необходимост”.

Наредбата ще бъде обсъждана на 01. март когато е редовната сесия на общинските съветници.

Репортаж гледайте в новините на ТВ Рекординг.

Хасково Новини
Публикувана на 02/20/13 18:06 http://haskovo.me/2013/02/20/37703/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване