02/20/13 11:05
(http://www.klassa.bg/)

Олга Нилсен гостува в Музея за съвременно изкуство

Полството на Кралство Норвегия и Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ)
представят изложбата ДЕТЕТО в НАС на Олга Гримсму Нилсен. Откриването е на 21 февруари в  САМСИ, бул. „Черни връх” №2, София .
Изложбата „Детето в нас“ е серия от гравюри, посветени на живота във всичките му измерения.

Гравюрите са вдъхновени от детски рисунки. Наблюденията ми върху децата, общуването с тях, собственият опит и спомените от детството, изпълнено с игри и приключения, са непресъхващ източник на вдъхновение.

Гравюрите изобразяват фигури, подобни на онези, които рисуват децата. Те се съчетават с моите мисли на възрастен човек и с моето разбиране за живота. Наивните рисунки с лекота се претворяват в гравюри, а характерната повърхност на дървения материал предразполага към използването на къси линии и стилизирани изображения.

Гравюрите носят ясно послание и голяма част от тях са черно-бели. Животът и светът около нас понякога изглеждат черно-бели и са изпълнени с контрасти. Отделни цветни акценти подчертават специфичните елементи в гравюрата, привличат вниманието и подсилват смисъла, вложен в заглавието им.

Хората възприемат гравюрите по различен начин, защото всички ние имаме свой собствен житейски опит, който ни кара да виждаме и схващаме света около нас различно. Всички ние обаче сме били и деца и носим детето в себе си през целия си живот.

Олга Гримсму Нилсен
Родена 1954 г. в Кристиансюн, Норвегия. Завършва Колежа за изкуства и занаяти в Осло през 1981 г. със специалност „Интериорен дизайн“. През 1990-1991 г. специализира скулптура и графика. Член е на Съюза на визуалните артисти в Норвегия (NBK).
Участва в множество изложби в Норвегия и чужбина - „Arte sem Fronteiras”, Португалия (2007); “International Biennial of Drawing Pilsen 2008”, Чехия (2008, 2010).
Печели първа награда за графика на галерия „Леседра“, България (2011).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване