02/20/13 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът гласува днес оставката на кабинета „Борисов“

Парламентът гласува днес оставката на кабинета „Борисов“.  Вчера в  11,23 часа чрез куриер министър-председателят депозира  в писмо до Народното събрание оттеглянето на кабинета от властта.  В  пленарна зала писмото бе прочетено от председателя на парламента Цецка Цачева. 
Борисов обяви в 9 часа  лично от парламентарната трибуна, че ще подаде оставка. „Направихме каквото можахме, за да отговорим на исканията на хората. Не искам да виждам кръв по улиците, нито полицаите на България да бият някого. Не мога да гледам окървавен "Орлов мост". Всяка капка за нас е петно. Не мога да гледам парламент, ограден с ограда”, каза премиерът. 
В пленарната зала на Народното събрание присъства цялото правителство и депутатите на парламентарно представените сили, без БСП, които предварително обявиха, че няма да присъстват. Оставката изненада присъстващите , защото на заседанието във вторник трябваше да бъдат гласувани кадровите промени в МС. В понеделник Борисов обяви, че отстранява Симеон Дянков, а  за финансов министър  назначава министъра на еврофондовете Томислав Дончев, за вицепремиер - Лиляна Павлова.
"Няма да правим структурни промени. Програмно правителство с ДПС няма да правя, нито с вас г-н Костов, вие сте едно и също", каза още Борисов. След което напомни за милиардите, похарчени за „Цанков камък” и „Белене”, както и за Южната дъга, градинките и спортните зали, които оставя след себе си.
Държавата има нужда от ново управление с нов кредит на доверие, посочи премиерът. Борисов предложи и депутатите да направят същото - т.е.,  да си подадат оставките.
Премиерът се обърна и към министъра на вътрешните работи с думите: ”Господин Цветанов, благодарете на всички полицаи за положените усилия и това е жест към тях, че гледат за обществения ред и борбата с престъпността”.
След като парламентът гласува оставката на кабинета, процедурата по Конституция предвижда президентът да консултира с първо ГЕРБ, после с  БСП и накрая с още една парламентарна сила (по избор) дали ще направят кабинет. Ако те не искат, тогава назначава служебен кабинет и насрочва парламентарни избори. Според ДПС 28 април е една хубава дата за предсрочен вот.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване