02/20/13 00:12
(http://e-vestnik.bg/)

С евтиния ток Борисов връща комунизма. Не е шега

Такова твърдение може да изглежда странно, но е истина. Премиерът на държавата каза, че ще намали цената на тока и посочи с колко процента. Бегло смутолеви, че ДКЕВР щели да решат – като някаква подробност.

Едно важно уточнение - цените на тока се определяха с постановление на Министерския съвет до 1990 г.
Сега се определят пазарно, а държавата е създала независим орган – ДКЕВР – според европейските изисквания, който да регулира този сектор. България обаче не е либерализирала пазара на ток по европейските изисквания и поради това ще трябва да плаща глоби по близо 9000 евро на ден. Част от тази либерализация е възможността всеки потребител да си избира доставчик на ток. В момента българският потребител е като крепостен селянин, не може да избира. Или е при ЧЕЗ, или при ЕОН и т. н. Правителството на Борисов не промени това положение, макар че имаше 3 и половина години. Тоест – предишните не са му виновни.

И точно в този момент премиерът реши да намали тока. Мярка, насочена единствено да потуши напрежението, за да не го помете народното недоволство. Но какво следва от това? Това е реално връщане назад. Евтиният ток е сладка илюзия от комунизма.

Когато държавата поддържа изкуствено ниски, непазарни цени на тока, това е комунизъм. Когато цените са пазарни, а държавата подпомага бедните, които не могат да си плащат тока – това е социалдемокрация. С уточнението, че тези социални мерки вече са станали практика в западните общества, дори когато не ги управляват социалисти.
Сега у нас обаче привидно десният Борисов връща комунизма чрез цените на тока. Когато една цена се поддържа изкуствено ниска, накрая някой плаща сметката. И това със сигурност ще е данъкоплатеца, а не правителството.

Това не е единственият белег за комунизъм в действията на Борисов и властта. Те са абсолютно идентични с тодорживковата пропаганда в медиите. Слугинските му вестници, телевизии, сайтове веднага го представиха като спасител – намалява тока, гони вражеските чужди ЕРП-та, които смучат кръвта на народа.
Такава пропаганда съществува само в комунистическа държава.
Според тези медии Борисов едва ли не оглави протеста. Пълен абсурд – все едно да протестира сам срещу себе си.

А проблемът с тока е съвсем друг – няма избор за потребителя. И се надписват сметки, а не, че токът е толкова скъп. И сега той у нас е най-евтин в Европа.
Но популисткото правителство прилага мярка, която ни отдалечава от Европа въобще. Защото целта е България да влезе в ценовата зона на Европа, да бъде конкурентна на европейската икономика. Тази мярка отдалечава България от Запада.

Любопитен детайл - българина прие европейски цени на горивата, на каквито ги продава монополистът “Лукойл”. Дори у нас цените им са по-високи от 3-4 европейски държави. Но българинът не приема европейски цени на тока. Излиза, че за премиерския приятел Вальо Златев може…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване