02/20/13 11:46
(http://www.klassa.bg/)

Световните медии: Поредното правителство падна!

След като премиерът Борисов обяви, че депозира оставката си в парламента, защото държавата има нужда от нов кредит на доверие, не само българските, но и чуждестранните медии гръмнаха с новината.

"Няма да участвам в управление, в което полицията се бие с хора", каза премиерът.

Франс прес първи съобщи за оставката на българското правителство, обявена от премиера Бойко Борисов в парламента. Агенцията отбелязва, че до решението се е стигнало след нарастващи улични протести в най-бедната държава-членка на ЕС.

Франс прес отбелязва още, че Борисов е реагирал на задълбочаването на напрежението и припомня, че при протестите в София бяха ранени 28 души в понеделник и вторник, сред които петима полицаи. Един български младеж се запали тази сутрин пред кметството във Варна, а друг младеж се запали във Велико Търново вчера.

Ройтерс отбелязва, че българското правителство е поредното в Европа, което пада заради строгите ограничения на разходите.

В последните седмици България беше разтърсена от протести, които първоначално бяха заради високите цени на тока, но след това се превърнаха в национални демонстрации срещу дясното правителство като цяло, отбелязва Франс прес. В понеделник Борисов опита да смекчи кризата, като уволни непопулярния министър на финансите, а вчера обяви, че ще отнеме лиценза на ЧЕЗ, допълва агенцията. Тези мерки обаче се оказаха недостатъчни, обобщава агенцията.

Българският премиер заяви, че дясноцентристкото правителство ще подаде оставка след национални социални протести, пише и Асошиейтед прес. Решението идва след като десетки хиляди протестиращи в страната, която е член на ЕС, излязоха на улиците през уикенда и обвиниха правителството, че не е подобрило снижаващия се жизнен стандарт. Десетки хиляди протестираха в България, най-бедната държава-членка на ЕС, срещу високите сметки за ток, допълва Асошиейтед прес.

Българското правителство съобщи, че подава оставка след национални протести срещу високите цени на тока и строгите икономии, съобщава ВВС. Премиерът опита да успокои протестите вчера, като обеща да намали цените. Той обаче и да накаже чуждестранна електрическа компания, която според него определяла прекалено високи цени на тока.















BNews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване