02/20/13 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Трайков: Няма резерви за поевтиняване на електроенергията

Резерв за намаляване цената на енергията по веригата почти няма. ЕРП-тата, които оперират мрежата на средно и ниско напрежение, генерират съвсем малка част от сметката за ток, която плащаме – между 10 и 15%. Другите 85-90% са в централите и в мрежата високо напрежение на НЕК.
Това каза пред bTV в сряда бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. Според него намалението на тока, което обяви вчера министър-председателят Бойко Борисов, може да стане единствено чрез включване на цялата енергия от АЕЦ „Козлодуй” в микса.
"За да се увеличи делът на „Козлодуй”, трябва да се извадят трите ТЕЦ-а на Ковачки. „Марица изток ” 1 и 3 имат дългосрочни договори и не могат да се извадят от там", каза Трайков.
Според него обаче, ако се вкара цялата енергия от „Козлодуй”, печалбата, която центаралата реализира, ще падне драстично, а държавата няма да получава 150 млн. лв. като дивидент. Тези 40% от енергията на "Козлодуй", които тя продава на свободния пазар, ще бъде недостъпна за тях. Ако се задейства този план, индустрията ни ще остане без енергия на ниска цена, посочи той.
Трите централи, които ще бъдат извадени от микса, няма да могат да продават на свободния пазар. По думите му това е принципно правилно и морално, защото цената им се е вдигнала драстично, когато те са инвестирали в сероочистващи инсталации.
Трайчо Трайков каза още, че електроенергията у нас е три пъти по-евтина, отколкото в целия ЕС, но сметките отново са непосилни. Какво може да се направи в ситуацията - да се потребява по-малко, да се подпомогнат на хората, които изнемогват, или да се намалят цените.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване