02/20/13 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Финансовото министерство успя да пласира емисията ДЦК от 800 млн. лв.


Министерството на финансите в условията на политическа несигурност в страната успешно пласира шестмесечната емисия държавни ценни книжа (ДЦК) в обем от 800 млн. лева, съобщиха от ведомството. Както стана ясно само преди дни, с въпросната сума ще се покрия „дупката“ във фискалния резерв след изплащането тази седмица на полагащите се на земеделците средства.

На проведения на 20 февруари 2013 г. аукцион за пласмент на шестмесечни ДЦК, въпреки високия за вътрешния пазар размер на предложеното количеството, са постъпили поръчки за над 1,15 млрд. лв. Коефициентът на покритие достигна 1,45. Положителен е и анализът на инвеститорската база. Традиционно за краткосрочния сегмент с най-голям дял придобити съкровищни бонове са банките - 81,3%, следвани от пенсионните фондове, придобили - 9,5% и други инвеститори (с 9,2%).

Постигната средна годишна доходност на цялото одобрено количество от 800 млн. лв. е 1%, уточняват от финансовото ведомство. За сравнение, на последния проведен аукцион за продажба на шестмесечни съкровищни бонове през 2011 г. регистрираната средна годишна доходност е в размер на 1,38%.

В унисон с резултатите на аукциона са и стабилните нива на стойността на показателя CDS (отчитащ премията по застраховката срещу неплатежоспособност на емитента), които ни поставят в една група с Балтийските държави, Полша и Словакия, твърдят от Министерството на финансите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване