02/20/13 10:44
(http://www.klassa.bg/)

Художникът Иван Русев стана лауреат на наградата „Рицар на четката”

След едногодишно гласуване в интернет, художникът Иван Русев беше определен за първия лауреат на наградата „Рицар на четката”. Националният приз за художник на годината е учреден от карловския Арт Център „Орхидея”. Отличието представлява бронзова статуетка, изработена специално за случая от скулптора Момчил Николов, и вчера, 14 февруари, беше връчено на победителя от собственичката на галерията Кунка Бакалова, съобщиха организаторите на събитието.

Идеята за тази награда възниква като естествено продължение на арт проекта „Картина от мнозина”, който започна в началото на 2012 г., като в него се включиха почти 200 художници от България, Англия, Русия, Украйна, Германия, Македония и Унгария, които представят по две платна с размери 20 х 20 см. В момента цялата картина, с внушителните размери: 120 х 800 см, е изложена в Туристическия център в Хисаря, където може да бъде видяна до 28 февруари.

Според предварителния регламент, победителите в проекта „Картина от мнозина” трябваше да са четирима души, но журито се спря на 14 имена: Никола Гулев, Николай Ангелов - Гари, Васко Василев, Кирил Божков, Василий Похомов, Петър Стоянов, Галя Мяховска, Янко Василев, Нина Златева, Нено Бакалски, Божидар Божилов, Мариян Гюров, Петко Жеков и Валентин Пацев, които ще участват в Националния пленер „Пристан 2013” в Поморие.

Момент от церемонията по връчването на приза за Художник на годината, която се проведе в арт салона на карловската галерия. Снимка: © Арт Център „Орхидея”

Момент от церемонията по връчването на приза за Художник на годината, която се проведе в арт салона на карловската галерия. Снимка: © Арт Център „Орхидея”
Носителят на „Рицар на четката” Иван Русев е завършил „Промишлен дизайнер” в Художествената гимназия в Казанлък, а по-късно се дипломира със същата специалност и от Националната художествена академия. Артистът има над 30 самостоятелни и колективни артистични изяви в страната и чужбина.

Освен статуетката, Иван Русев получи и детска рисунка от Националния хепънинг „Голямото рисуване на малките художници”, организиран от Арт Център „Орхидея”. Събитието беше проведено на 1 юни 2012 г., в осем общини едновременно, като в него се включиха около 10 хиляди деца. Общата картина на малките художници, в която те трябваше да изобразят своя мечта, достигна дължина... три километра и половина.

Връчването на наградата „Рицар на четката” съвпадна с втория рожден ден на Арт Център „Орхидея”, който по този повод получи Поздравителен адрес от община Карлово. За музикалното оформление на празника се погрижиха дует „Дива”, както и най-младите пианисти - възпитаници на центъра.

Първият „Рицар на четката”, чрез жребий, определи за победител в томболата на галерията Борис Булгаров, който получи ръчно изработена „оризова картина” от Кунка Бакалова.
Художниците, които желаят да се включат, напълно безплатно, в следващото издание на конкурса „Картина от мнозина”, могат да се запознаят с правилата за участие в страницата на Арт Център „Орхидея” във Facebook, напомнят от галерията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване