02/21/13 11:09
(http://www.klassa.bg/)

ВСС освободи Галина Тонева като зам.-главен прокурор

На днешното си заседание, по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Галина Тонева от длъжността зам.-главен прокурор.

Предложението ми е направено с идеята Галина Тонева да бъде назначена като прокурор във Върховна касационна прокуратура поради наличие на свободен щат, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че предложението за ново назначение на Галина Тонева предполага тя да бъде освободена от длъжността зам.-главен прокурор. Освен това, по думите на Цацаров, има разминаване в неговите и на Галина Тонева виждания за екипен принцип на работа. Главният прокурор изтъкна, че преназначаването на Галина Тонева не представлява дисциплинарна санкция.

Гласуваха общо 23 членове на ВСС, предложението беше прието със 17 гласа „за”, 2 – „против” и 4 „въздържал се”.

Както komentator вече информира, вчера председателят на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев занесе на главния прокурор Сотир Цацаров нови документи, доказващи според Янев, че прокурори са осигурявали „чадър” над енергийната мафия. Също в сряда столичен всекидневник публикува обширен материал, уличаващ прокурор Галина Тонева в незаконосъобразни действия по прекратяване на дела за стотици милиони, свързани с някои от най-големите енергийни компании в страната. Публикацията бе съпроводена с факсимилета на редица документи, потвърждаващи тезата.

Самата Галина Тонева още вчера в изявление за медиите опроверга написаното като уточни, че е подписвала тези документи по нареждане на бившия главен прокурор Борис Велчев в качеството си на негов заместник.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира занесените от Яне Янев сигнали. Цацаров обясни, че на 11 февруари в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта е постъпил сигнал за прекратено досъдебно производство. В сигнала има две твърдения - за незаконосъобразно прекратяване и за неспазване на принципа за случаен подбор. Проверката е направена от двама прокурори Валери Първанов и Виктория Владимирова, те са установили, че досъдебното производство е било прекратено незаконосъобразно.

При реализирането на договорите за продажба на електрическа енергия от НЕК, за периода, който е проверен - 2004 – 2007 година, се установява, че нереализираните приходи за НЕК са в размер на над 46 649 303 милиона евро. Тези приходи са от разликата в цената на която се купува електроенергията и цената на която достига до потребителите.

Според доклад на АДФИ, сделките са законосъобразни.

Разследването по делото е осъществявано от прокурор Панайотов, по време на делото е направен отвод на прокурора и делото се връща в СГС за определяне на нов прокурор – Георги Тафров, той е определен с нарушаване на принципа за случаен избор.

Категорично не е спазен принципът за случаен избор на прокурор, каза още Цацаров.

Проверката трябва да обхване не само периода от 2004 – 2007 година, но и до настоящия момент, и да бъдат проверени всички сделки за продажба на електроенергия, с посредник.

Ако се установи, че има виновни длъжностни лица от НЕК, ще им бъдат повдигнати обвинения за безстопанственост.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване