02/21/13 12:08
(http://www.klassa.bg/)

Икономически всички балкански страни са зле

Балканските страни водят лоша икономическа политика през последните 20 години и между тях почти няма разлика по основните икономически показатели, които са обезпокоителни, творди Владимир Глигоров, сътрудник на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw.ac.at).

Владимир Глигоров е син на първия президент на Република Македония Киро Глигоров. Роденият през 1945 г. икономист е един от основателите на Демократическата партия в Сърбия през 1989 г.

"По-рано имаше разлики между страните в региона, но сега лошото икономическото състояние се разпространи във всички икономики и те имат сходни характеристики", каза Глигоров на пресконференция в Белград, на която представи книгата си "Неокласицизмът на Балканите и други есета".

Той посочи, че причините за това са прекомерната зависимост от чуждестранни инвестиции, високото ниво на безработица, слабото индустриално производство и недоверието в собствените валути.

"Балканите като цяло са много проблемен регион с тежко социално състояние и висока степен на безработица за дълъг период от време", каза Глигоров, като посочи за пример Македония, където в продължение на повече от 20 години безработицата е над 30 процента.

Той посочи, че недоверието в местната валута и в централните банки е характерно за всички страни от региона и това се вижда от факта, че гражданите правят влоговете си в евро, а и самите държави предпочитат кредити в чужда валута.

Говорейки за книгата си, Глигоров подчерта, че неокласическият подход в икономиките на страните в региона се е свел до това да привличат повече чуждестранни инвестиции, които според него се вливат главно в сектор потребление, недвижими имоти и производство на стоки, които "не са намерили пътя си към световните пазари".

От друга страна, централноевропейските страни добре прилагат тази рецепта за привличане на чуждестранна валута, която влагат в индустриализация на производството, увеличен обемна търговска размяна, отворена икономика и увеличаване на износа, докато балканските страни в периода на преход са си останали затворени в пазарно отношение.













ТАНЮГ





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване