02/21/13 02:56
(http://www.klassa.bg/)

Какво следва след оставката на кабинета

Според Конституцията на Република България една от възможностите да бъдат прекратени правомощията на Министерския съвет е оставка на целия кабинет или на министър-председателя. Решението се приема с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Министерският съвет подава оставка пред Народното събрание и изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет. Процедурата предвижда възможност президентът три пъти да възложи мандат за съставяне на ново правителство. Ако нито една от парламентарно представените политически сили не се възползва от възможността за съставяне на нов кабинет, ще се пристъпи към разпускане на парламента, съставяне на служебно правителство и насрочване на избори. Редовните парламентарни избори се очакваха през юли т.г. Сега е вероятно предсрочните да са през април или май.
При конституционната процедура президентът на Републиката, след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в 7-дневен срок възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидата.
Ако проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.
Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори за Народно събрание в срок най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване