02/21/13 10:33
(http://www.klassa.bg/)

Нейков: Към служебния кабинет има свръхочаквания

Служебният кабинет има един риск - има свръхочакване към него. Вълната на протеста се е реализирала, еуфорията продължава да върви, очакванията на хората са, че ей сега тук ще ми се реши проблемът. И тогава започват разочарованията. Това каза Иван Нейков - министър на труда в служебното правителство на Стефан Софиянски. Заедно с проф. Ивайло Знеполски - министър на културата в служебния кабинет на Ренета Инджова те коментираха в сутрешния блок на БНТ темата за механизма на служебния кабинет.

Служебният кабинет се движи в един бобслей - той е решен от президента, нямаш парламент, нямаш инструмент, с който да правиш промени - и ти се движиш в тази полуос, която ти е отредена, посочи още Нейков. Основната задача на сегашния служебен кабинет ще бъде провеждането на честни избори, но той ще има и една скрита задача. Една от причините да стигнем до тази ситуация е деформирания диалог в обществото.

През повече от половината мандат на ГЕРБ нямаше диалог на ниво социални партньори и вътре в институциите, особено комуникацията от страна на Министерството на финансите беше нула. Всеки един от министрите трябва да започне диалога в своята сфера. Ако продължава някакво капсулиране и ако диалогът продължава така - вървя и режа ленти, ти какво искаш? - да ми паднат цените - падат ти цените от утре - това не е диалог. Това ще бъде неприятната изненада за този кабинет - как да говорят с хората.

Проф. Знеполски от своя страна посочи, че служебният кабинет няма много време да свърши много неща, но има нещо, което ще бъде от решаващо значение - трябва да се постигне политическо съгласие за това какво може да направи този кабинет - ако нищо не направи това заплашва да взриви социалния мир. Трябва да реши какво може да направи, за да се върне спокойствието, хората да се приберат вкъщи с вярата, че голяма част от проблемите им ще бъдат решени.

Едно служебно правителство може да бъде и много полезно, посочи проф. Знеполски и даде за пример правителството на Стефан Софиянски, което по думите му за няколко месеца успя да успокои страната. От своя страна Иван Нейков посочи, че настоящият служебния кабинет ще продължи да работи по-скоро три месеца, отколкото два. „Администрацията е стабилна, тя ще продължи да функционира, тя знае какво е било заложено да се прави и трябва да каже на министъра от служебния кабинет „Това са задачите, това е важно да бъде направено" и той ще трябва да избере няколко важни неща и да каже „За три месеца това ще направя", подчерта министърът на труда в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Той беше категоричен, че това, че няма парламент не означава, че законите няма да действат.











БНТ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване