02/21/13 09:14
(http://www.klassa.bg/)

Сдружението на чиновниците призова администрацията да си върши работата

Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС) с тревога следи развитието на събитията и създалата се криза в държавното управление, се казва в декларация на Професионалното обединение насиндиката на държавните служители, публикувана на сайта на организацията.
В условие на правителство в оставка и при съставяне на служебно правителство значението на държавната администрация и отговорността на нейните служители рязко се повишава. Държавните служители трябва добросъвестно да изпълняват политически неутрално, отговорно и в обществен интерес служебните си задължения и да не позволяват да бъдат партизирани, се казва в декларацията.

ПДОС напомня, че в " такива дни на срив на общественото доверие и липса на адекватни политически решения става ясно, че няма политически, икономически и всякакъв друг проект, който да се осъществи без професионална, подготвена и отговорна държавна администрация."

Сдруженнието смята, че една от съществените грешки на досегашното управление е, че съзнателно и систематично поддържаше в обществото и медиите мнението, че държавните служители са масово некадърни, некомпетентни и нелоялни. "С тези мотиви бяха уволнени доказани експерти и административни ръководители, като бяха подменени без конкурси или режисирани такива, неподготвени и неподходящи служители с политическа протекция. Това рязко влоши престижа на държавната служба и понижи доверието на обществото към професията държавен служител, което в крайна сметка доведе до липса на доверие и към институциите", се казва в документа.

От ПОДС са категорични, че кризата в доверието към политиците е по-малко страшна от липсата на доверие и уважение към законите и институциите, неглижиране и откровено отричане на демократичните правила за търсене на възможните решения и отговорност от хората с власт, политическа и административна. "Дойде време да бъде осъзната ролята на експертността, върховенството на законите и еднаквото прилагане за всички, зачитане на правилата и държавността в България. Това не може да бъде гарантирано без ясното отделяне на политическата власт от държавната администрация, в която да работят хора, назначени с публични анонимни конкурси според професионални качества, експертиза и почтеност", пише в декларацията

ПОДС подчертава това като една от многобройните причини за протестите и яростното отричане на възможностите за институционално решение на създалата се криза.

Затова ПОДС се обръща към своите членове и към всички държавни служители с призив да покажем на българските граждани и европейските институции, че в държавната администрация работят все още достатъчно отговорни държавни служители, които всеки на своето място изпълнява задълженията си компетентно и професионално и в тази нестабилна и сложна политическа ситуация ще са гарант за съхранение на държавността в България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване