02/22/13 04:22
(http://www.klassa.bg/)

Българският премиер бе ударен от тока

Правителството на България подаде оставка след протестите на жителите на страната, предизвикани от повишаването на цените на електричеството. Премиерът Бойко Борисов призна, че неговото решение е свързано с масовите протестни акции, в резултат на които избухнаха сблъсъци между протестиращи и полиция. Експертите отбелязват, че оставката на българския кабинет ще е от полза на Москва, тъй като може да доведе до раздвижване около проектите АЕЦ „Белене” и петролопровода Бургас-Александруполис, които бяха замразени от правителството на ГЕРБ с идването му на власт през 2009 г., пише вестник „Коммерсант”.
Трябва да се отбележи, че в навечерието на оставката си Бойко Борисов проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин относно евентуално досъдебно решение на въпроса със заплащането от българската страна на оборудването, поръчано за АЕЦ „Белене”. България се отказа от изграждането на централата през 2012 г. и сега „Росатом” настоява за изплащането на неустойка в размер на един милиард евро. Заради оставката на Борисов обсъждането на детайлите около евентуалното споразумение ще се наложи да бъде отложено до провеждането на предсрочните парламентарни избори, тъй като премиерът на служебното правителство няма да има такива пълномощия, коментира изданието.














„Коммерсант”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване